monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Chinezii vor să ne construiască o linie de cale ferată în care trenurile să circule cu peste 200 km/h

Traseul căii ferate pe care chinezii vor să o realizeze în România

Vicepremierul Liviu Dragnea a semnat luni, cu autorităţile de la Beijing, un memorandum prin care chinezii ar putea realiza o linia ferată ce va străbate România de la vest la sud-est și pe care trenurile ar putea circula cu o viteză de pese 200 km/h.

Dacă această cale ferată va fi realizată, călătoria cu trenul între Bucureşti şi Constanţa va dura o oră în loc de trei, iar garniturile vor putea circula cu o viteză de peste 200 de kilometri pe oră, ne promit chinezii. Performanţa anunţată este însă greu de imaginat în minetea românilor, în condiţiile în care acum viteza medie abia dacă trece de 40 de km pe oră.

Linia de mare viteză va străbate România de la vest la sud-est şi va trece prin Bucureşti. Chinezii o vor construită pe banii lor, dar îşi vor recupera sumele de îndată ce lucrarea va fi gata - de la autorităţi şi de la călători, relatează Digi24.ro

Potrivit declaraţiei vicepremierului Liviu Dragnea, în zilele următoare specialiştii companiei chineze de căi ferate vor veni deja în România pentru a începe analizele care stau la baza studiului de fezabilitate.

Linia de mare viteză va fi paralelă cu cea existentă şi va fi realizată după modelul de la Beijing, unde trenurile ajung şi la 440 de kilometri la oră. De exemplu, între Beijing şi Shanghai, 1300 de km sunt parcurşi în mai puţin de patru ore.

Un asemenea sistem de cale ferată rapidă îşi doresc chinezii să implementeze şi pe teritoriul nostru, însă trenurile vor atinge aici doar 200 de km pe oră.

Prima rută pe care se va lucra este Bucureşti-Constanţa, rută parcursă acum în circa trei ore. Trenurile nu pot circula nici acum cu mai mult de 70 km pe oră, deşi s-au făcut foarte multe investiţii în ultima perioadă. În cazul în care linia de mare viteză ar fi implementată, durata călătoriei s-ar reduce la doar o oră.