Actualitate

1 mil. euro pentru cultură. De ce nu sunt publicate toate solicitările

Consilierii locali din opoziție au solicitat publicarea pe site-ul Primăriei a tuturor solicitărilor pentru finanțare venite din partea ONG-urilor.

Proiectele de hotărâre privind alocarea fondurilor pentru cultură, ONG-uri, proiecte locale și regionale au fost votate în cadrul ședinței de Consiliu Local de joi. Sume importante din cei 1 milion euro vor merge către proiecte importante precum TIFF, cele legate de Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015 sau candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană.

În cadrul discuțiilor privind alocarea fondurilor pentru ONG-uri, consilierul PNL, Ioan Bîldea a cerut explicații privind nepublicarea pe site-ul Primăriei a tuturor solicitărilor venite din partea organizațiilor neguvernamentale. Viceprimarul Anna Horvath a precizat că acest lucru nu este prevăzut în regulamentul comisiei de specialitate și, în plus, ar fi prea mult de muncă să fie publicate toate cele 380 de solicitări. “Nu este un argument faptul că era prea mult de scanat. Era nevoie să fie făcute publice, nu era un lucru atât de complicat. Am înțeles că nu s-a dorit acest lucru. Am trimis și în scris cerere”, a adăugat Bîldea.


Primarul Emil Boc a subliniat, de asemenea, că publicarea tuturor proiectelor depuse nu este prevăzută în regulament.

Bani cheltuiţi pe proiecte lipsite de vizibilitate

În opinia consilierilor PNL, este nevoie de consultarea unor manageri culturali care nu fac parte din aparatul administrativ. "Fără să consultăm părerea managerilor culturali care activează în zona independentă şi nu în aparatul administrativ municipal, riscăm să cheltuim banii clujenilor pe proiecte lipsite de vizibilitate sau consistenţă culturală. Numărul mare de evenimente nu va duce automat la îmbunătăţirea vieţii culturale locale, ci riscă să ducă doar la o absorbţie a fondurilor publice înspre proiecte invizibile în defavoarea actelor culturale valoroase”, a spus Bîldea.

abonare newsletter