Actualitate

De ce a aprobat Primăria manifestațiile de Ziua Maghiarilor și ale Noua Dreaptă programate la aceeași oră?

În data de 15 martie, sunt programate, în Cluj-Napoca un marș în memoria lui Avram Iancu și o serie de manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, la care, cel mai probabil vor participa şi extremiştii de la Jobbik.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată la Cluj-Napoca printr-un marş care se organizează în fiecare an şi este programat pentru datra de 15 martie, la ora 12.00. La aceeaşi oră, au programat şi cei de la Noua Dreaptă un marș de comemorare a lui Avram Iancu. Ambele evenimente fiind programate la ora 12.00, există riscul unor “ciocniri” între cele două tabere. Există, în mod cert, şi posibilitatea participării la manifestaţiile Zilei Maghiarilor şi a membrilor şi simpatizanţilor partidului extremist Jobbik, în condiţiile în care partidul are de anul acesta filială şi la Cluj-Napoca. Cu toate acestea, autorităţile locale sunt convinse că nu se va întâmpla nimic, mai ales că jandarmii vor fi prezenţi la toate evenimente din acest week-end.

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, că Primăria Cluj-Napoca este obligată, prin lege, să aprobe organizarea a două manifestații la aceeași oră. Este interzisă aprobarea lor doar dacă sunt în aceeași locație și la aceeași oră. “Legea nu ne permite să refuzăm acordarea unei autorizații pentru manifestații dacă sunt pe trasee diferite, altfel te acţionează în instanţă şi plăteşti despăgubiri. Dacă ai cadrul legal, trebuie să îl respecţi, eu trebuie să fiu cu egalitate de tratament pentru toţi cei care depun o cerere. Legea spune că trebuie să eviţi două autorizaţii pe aceeaşi locaţie, ori locaţiile sunt diferite în oraş. Sunt convins că aici la Cluj nu se intersectează, nu au cum. Forţele de ordine şi Jandarmeria îşi fac datoria. Şi chiar dacă se adaugă meciul de fotbal U Cluj – Dinamo pe care nu l-am avut în vedere, lucrurile vor fi sub control. Fiecare are dreptul să îşi exprime punctul de vedere în democraţie şi nu facem nicio concesie”, a spus primarul.


În contextul apropierii zilei de 15 martie, europarlamentarul Laszlo Tokes a cerut PE autonomia Ținutului Secuiesc pe care l-a comparat cu Crimeea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter