Actualitate

FOTO Procurorii au RESPINS propunerea de arestare a blondei cu BMW. Apărător supriză pentru Yannina Oltean: Peter Eckstein Kovacs

Procurorii clujeni au respins joi seara propunerea poliţiştilor de arestare preventivă a Yanninei Oltean. După aproape cinci ore de audieri, procurorii au decis ca tânără să nu fie prezentată unui judecător cu propunere de arestare preventivă.

La ieşirea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca Yannina Oltean nu a dat nicio declaraţie presei. Îmbrăcată într-o geacă neagră, pantaloni de piele negri şi un fes negru pe cap, Yannina nu a vrut să vorbească despre accident. Pe toată durata audierilor, Yannina Oltean a fost însoţită de avocatul Peter Eckstein Kovacs. La ieşirea de la audieri nici acesta nu a vrut să facă vreo declaraţie presei. După ce îi va expira reţinerea de 24 de ore, Yannina Oltean va fi liberă.

În cursul zilei de 27 februarie, ca urmare a accidentului de circulaţie produs pe Calea Moţilor din Cluj-Napoca, tânăra de 29 de ani din municipiul Deva, conducătoare a autoturismului implicat, a fost reţinută pentru 24 ore de către poliţişti pentru săvârşirea infracţiunilor de ,,vătămare corporală din culpă” şi ,,conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană ce are o îmbibaţie alcoolică în sânge de peste 0.80 mg/l alcool pur în sânge”.


„Aceasta urmează a fi prezentată instanţei cu propunere de arestare preventivă”, anunţau miercuri reprezentanţii IPJ Cluj, însă procurorii clujeni au considerat că tânăra nu reprezintă pericol public şi au decis să nu o prezinte în faţa unui judecător.

Yannina Oltean, şoferiţa care a provocat accidentul de pe Calea Moţilor în noaptea de miercuri spre joi şi a fugit de poliţişti avea o alcoolemie de 1,02 miligrame litru alcool pur în aerul expirat. Conform polițiștilor, tânăra s-a urcat în BMW-ul Z4 în zona Diesel. Urmărirea a început de pe Memorandumului şi s-a sfârşit pe Calea Moţilor unde a spulberat o maşină de taxi.


„În 26 februarie, ora 23:40, o femeie de 29 de ani din municipiul Deva, în timp ce conducea un autoturism pe Calea Moţilor, din Cluj-Napoca, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu un autoturism care circula din sensul opus. Anterior accidentului, în Piaţa Unirii, conducătoarea autoturismului nu s-a conformat semnalelor de oprire efectuate de poliţişti, motiv pentru care echipajul de poliţie a trecut la urmărirea acestuia. Fiind testată cu aparatul etilotest, s-a constatat că femeia se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, având o concentraţie de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat”, au declarat reprezentanţii IPJ Cluj.

În urma accidentului, conducătorul autoturismului care circula regulamentar şi doi pasageri au suferit răni uşoare, iar un alt pasager de 23 de ani a fost rănit grav.


Victimele au fost transportate la U.P.U. 1 Cluj-Napoca pentru acordarea îngrijirilor medicale.

Mama Yanninei Oltean a venit de la Deva pentru a-şi susţine fiica care în aceste momente se află la audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.


 „Voi sunteţi oameni? Ce aveţi cu bietul copil? Oricui i se poate întâmpla. Este o fată olimpică, are patru facultăţi. Eu l-am sunat pe avocatul Peter Eckstein Kovacs pentru că suntem prieteni să-i fie alături. Nu credeam vreodată că va fi nevoie să apelez la serviciilelui pentru o asemenea tragedie. Cel mai grav dintre răniţi are o fractură la mână. S-a scris în presă despre ea numai porcării. Aseară a venit o prietenă de-a ei din Londra. Nu ştiu ce s-a întâmplat pentru că ea nu a băut niciodată”, a precizat mama Yanninei Oltean, care a plecat de la Judecătoria Cluj-Napoca într-un BMW alb cu numere de Cluj.

Cine e avocatul tinerei

Péter Eckstein-Kovács este un om politic de etnie maghiară din România, de profesie avocat, membru al Uniunii Democrate Maghiare din România. Între 1990-1992 a fost deputat UDMR de Cluj, iar între 1992-1996 consilier local în municipiul Cluj-Napoca, în timpul primului mandat de primar al lui Gheorghe Funar.


Între 1996-2008 a fost senator de Cluj din partea UDMR.

În perioada 1 februarie 1999 - noiembrie 2000 a fost de asemenea membru al Guvernului României, cu portofoliul de ministru delegat pentru minorități naționale în cabinetele Vasile și Isărescu.

În 6 ianuarie 2009 Traian Băsescu, președintele României, a creat postul de consilier prezidențial pe tema minorităților naționale și l-a numit pe Péter Eckstein-Kovács în această funcție. În data de 1 septembrie 2011 Eckstein-Kovács și-a dat demisia din funcția de consilier prezidențial ca urmare a unui diferend de opinie ivit între el și președintele Băsescu pe tema proiectului minier de la Roșia Montană.

abonare newsletter