Actualitate

Fântâna din Piaţa Unirii, lucrarea de mântuială care “înghite” anual sute de mii de lei

Firma Iridium care a construit fântâna din Piaţa Unirii, în 2009, a intrat în insolvenţă astfel că lucrările de reparaţii au fost realizate, pe parcursul ultimilor ani, din bani publici.

Fantana Piata Unirii Fantana Piata Unirii

Fântâna arteziană din Piaţa Unirii s-a deteriorat aproape în fiecare an, din momentul în care a fost pusă în funcţiune, în 2009. Costul realizării acesteia fost de 1 milion lei şi a fost construită în acelaşi timp cu lucrările de reamenajare a Pieţei Unirii, preţul total al acestei investiţii fiind de aproximativ 6 milioane lei, bani alocaţi din bugetul local. La doi ani după inaugurare, structura din piatră a fântânii s-a deteriorat şi a fost nevoie de lucrări de intervenţie care au costat 30.000 lei. Reparaţiile au fost realizate de Iridium, firma care a construit fântâna. Un an mai târziu, în vara lui 2012, fântâna s-a crăpat în două locuri şi a fost oprită. La acea dată primarul Emil Boc anunţa că Iridium a intrat în insolvenţă şi nu a putut fi chemată să repare defecţiunile apărute, deşi i s-a cerut o garanţie de aproximativ 100.000 lei. Cu toate acestea, au fost realizate atunci câteva lucrări de reparaţii, din bani publici. 

Două licitaţii pentru reparaţiile fără sfârşit

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a organizat o licitaţie pentru repararea fântânii din cauză că Iridium a intrat în insolvenţă şi nu a mai putut respecta prevederile din contract şi anume remedierea eventualelor defecţiuni apărute pe parcurs. După încheierea licitaţiei, a fost încheiat un contract în valoare de aproximativ 240.000 lei.


La un an după licitaţia din 2013, Primăria Cluj-Napoca organizează o altă licitaţie, tot pentru executarea lucrărilor de reparaţii la fântână. Până în data de 7 martie, firmele interesate de repararea fântânii arteziene din Piaţa Unirii pot să depună oferte în cadrul licitaţiei organizată de Primăria Cluj-Napoca. Valoarea lucrărilor a fost estimată la 282.351 lei, suma totală fiind defalcată astfel: 16.000 lei pentru proiectul tehnic, aproximativ 5.300 lei (adică 2% din valoarea totală) reprezintă diverse şi neprevăzute, iar valoarea lucrărilor propriu zise este de 261.024 lei fără TVA. Banii pentru repararea fântânii vor fi alocaţi din bugetul local.

Firma care va fi desemnată câştigătoarea licitaţiei va încheia un contract cu Primăria şi va avea ca sarcină proiectarea şi executarea lucrărilor de reparaţie. În stabilirea câştigătorului, criteriul de care se va ţine cont este preţul cel mai scăzut, iar licitaţia se va organiza offline.


Potrivit reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, termenul de execuţie a lucrărilor este de trei luni de la semnarea contractului.

abonare newsletter