Actualitate

Piaţa, mai scumpă decât supermarket-ul

Legumele şi fructele sunt mult mai scumpe în piaţă decât în supermarket-uri. În piaţă poţi găsi comercianţi care vând marfă ecologică din producţia proprie.

Medicii nutriţionişti recomandă ca fructele şi legumele să fie consumate zilnic pentru a avea o viaţă cât mai sănătoasă şi de lungă durată. Problema este că în ziua de astăzi nici fructele şi legumele nu mai sunt ce erau. Majoritatea sunt de import, iar până ajung pe mesele consumatorilor români îşi pierd o parte din substanţele nutritive.

La o primă vedere, legumele şi fructele din pieţele clujene sunt mai scumpe decât în supermarket-uri, diferenţa la un produs fiind şi de câţiva lei.


Trebuie să recunoaştem faptul că în piaţă mai pot fi găsiţi şi comercianţi, puţini ce-i drept, care îşi vând marfa din producţia proprie, producţie despre care zic ei că este ecologică.

Diferenţe de preţ de 6 lei

Cea mai mare diferenţă de preţuri dintre piaţă şi supermarket se înregistrează la castraveţi. Un kilogram de castraveţi în piaţă costă aproximativ 10 lei, pe când din supermarket poate fi achiziţionat în schimbul sumei de 3,19 lei.


O diferenţă majoră se înregistează şi la roşii. Un kilogram de roşii în piaţă costa 8,50 lei pe când în magazine poate fi cumpărat cu 6 lei. Portocalele sunt la jumătate preţul în magazine comparativ cu cele din piaţă. Ele sunt vândute de comercianţii din piaţă cu 4 lei, iar în supermarket pot fi achiziţionate cu doar 2 lei.

Varza costă 2,5 lei în piaţă şi 1,59 în supermarket. Şi morcovii, ţelina şi cartofii pot fi cumpăraţi din supermarket la un preţ mai redus decât cel din piaţă.


Produse ecologice vândute de pieţari

Nu numai preţul face diferenţa între pieţele clujene şi supermarket-uri. În piaţă există şi comercianţi care îşi expun spre vânzare marfa din producţia proprie, marfă care spun ei că este mult mai ecologică decât cea din supermarket.

“Morcovii, ceapa şi cartofii sunt din producţia mea proprie şi nu am folosit decât îngrăşământ natural. Sunt crescuţi natural, sunt ecologici şi nici nu se compară cu cei din magazin”, a povestit pentru Monitorul de Cluj o femeie care vinde în piaţă.


Majoritatea clujenilor preferă să dea un ban în plus numai să ştie că produsul pe care îl cumpără este mai natural, mai gustos şi mai sănătos.

“Nici nu şti de unde şi ce să mai cumperi în ziua de astăzi ca să fie cât de cât natural. De multe ori am cumpărat legume şi fructe care nu aveau niciun gust...ce să mai vorbim de substanţe nutritive. De multe ori prefer să cumpăr de la femei din piaţă în speranţa că produsele pe care le vând sunt crescute de ele şi că sunt mai ecologice”, a povestit Maria.


 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter