Actualitate

Ce meserii se caută în Europa?

Primele oferte cu locuri de muncă în străinătate publicate de reţeaua europeană Eures în acest an vizează personalul medical, educatoarele şi lucrătorii în agricultură, cel mai bine remunerate fiind posturile de medic, pentru care se oferă salarii de 4.000 de euro pe lună.

Ce meserii se caută în Europa? Ce meserii se caută în Europa?

Prin reţeaua europeană de ocupare, Danemarca caută 35 de lucrători în agricultură- culegători de căpşuni, acestora oferindu-li-se contracte determinate, de şase - şapte săptămâni.

Angajatorul danez precizează în anunţul de angajare că munca pentru care se face recrutarea de paersonal se va desfăşura la o fermă ecologică, în aer liber.


„Culesul căpşunilor începe devreme, la 4.00 - 5.00 dimineaţa. Sezonul de recoltare a căpşunilor începe aproximativ la începutul lui iunie şi se termină în jurul datei de 15 august”, precizează angajatorul.

De asemenea, lucrătorii trebuie să fie motivaţi şi flexibili în privinţa programului şi trebuie să vorbească limba engleză la nivel mediu.


„Plata muncii este în funcţie de cantitatea recoltată (la kilogram). Se plăteşte echivalentul în coroane daneze a aprox. 1 euro brut/kg. Mai multe informatii despre plata muncii găsiti pe website-ul www.duborgjordbaer.dk”, se mai arată în anunţul de angajre.

Angajatorul precizează că poate oferi şi cazare (cu spaţii pentru prepararea mâncării, internet wireless, duşuri, TV, maşini de spălat) contra unei taxe de opt euro pe zi.


Durata contractului este de şase - şapte săptămâni cu un prgram de lucru de şase zile/săptămână (în medie 25 - 30 ore/săptămână).

Ce fel de job caută românii?

Românii sunt cei mai interesaţi din Uniunea Europeană de un loc de muncă sigur, la o firmă cu standarde etice ridicate, când este vorba de alegerea unui job nou, şi printre cei mai puţin preocupaţi de satisfacţia lucrului bine făcut şi de perspectivele de dezvoltare personală, potrivit unui studiu Deadalus.


„Lucrul cel mai supărător din comparaţia cu regiunea este apetitul relativ scăzut al românilor pentru lucrul bine făcut. Calitatea vieţii noastre, atât din perspectiva de angajaţi, cât şi din perspectiva de consumatori ai diverselor servicii sau produse suferă din această pricină. Dăm şi primim la rândul nostru servicii de slabă calitate, pentru că nu găsim un motiv de mândrie în lucrul bine făcut”, a declarat Daniel Enescu, managing partner al Daedalus Millward Brown.

La nivelul regiunii, românii se află pe primul loc în ceea ce priveşte preferinţa pentru siguranţa locului de muncă (65%, faţă de 47,3% media pe regiune) şi companiile cu standarde ridicate de etică (20,4%, comparativ cu media de 16,8%).


Totodată, ei ocupă locul secund privind slujbele cu nivel redus de stres (44,4%, faţă de 38,4% media pe regiune) şi care să înglobeze beneficii pe lângă salariu (46,4%, faţă de 36,7%).

Românii sunt în schimb mai puţin intersaţi de satisfacţia lucrului bine făcut (32,8%, faţă de 38,6% media regională) şi de perspectivele de dezvoltare personală (25,6%, faţă de 32,8%).

Primul român care a „invadat” Anglia a rămaș șomer

Victor Spirescu, primul român care s-a dus la muncă în Marea Britanie în 1 ianuarie 2014, odată cu deschiderea pieţei muncii, a fost dat afară de la spălătoria auto la care s-a angajat şi dă vina pe presă, care l-ar fi ţinut la telefon în timpul serviciului, scrie Times.co.uk, citat de gandul.info.

Întâmpinat pe aeroportul din Luton în prima zi din an de un alai de jurnalişti şi doi parlamentari britanici, între care şi laburistul Keith Vaz, preşedinte al Comisiei de Afaceri Interne, românul de 30 de ani din satul Pelişor a devenit vedetă peste noapte. Când a sosit în Marea Britanie, Spirescu le spunea jurnaliştilor că, după o perioadă la spălătorie, îşi va căuta un loc de muncă mai bine plătit, în domeniul construcţiilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter