Actualitate

Ambasadorul României la Londra cere încetarea campaniei de discreditare a românilor

Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, cere încetarea campaniei de "discreditare" a românilor, în contextul în care parlamentari conservatori britanici propun prelungirea cu cinci ani a restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Marea Britanie.

Marea Britanie ar urma să elimine restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari începând din ianuarie 2014, un subiect care a generat polemici ample la Londra. În acest context, premierul britanic, David Cameron, a anunţat că va propune măsuri pentru limitarea accesului imigranţilor provenind din state UE la indemnizaţiile sociale britanice. Cel puţin 73 de parlamentari britanici propun prelungirea restricţiilor pentru români şi bulgari până în 2019. Propunerea va fi dezbătută joi în Camera Comunelor.

Ambasadorul României, Ion Jinga, insistă, într-un articol pentru filiala britanică a publicaţiei Huffington Post, că, cel mai probabil, în 2014, în Marea Britanie vor merge mai puţini români decât în anii precedenţi.


 "Majoritatea românilor care vin în Marea Britanie o fac pentru a munci, nu pentru indemnizaţii sociale. Noi apărăm oameni cinstiţi, care muncesc din greu, oameni care plătesc impozite şi au contribuţii în societatea britanică", explică Jinga.

"La nivelul UE, nimeni nu migrează mai mult decât britanicii. Potrivit unui raport din anul 2011 al Băncii Mondiale, 4,7 milioane de britanici trăiesc în străinătate, cei mai mulţi în alte state UE. Există mii de britanici care muncesc în România. Dacă cereţi dreptul de a munci în altă ţară, trebuie să se întâmple la fel şi în Marea Britanie. Doar aşa este corect", a spus Jinga, avertizând că "discreditarea" în continuare a românilor riscă să conducă la o stare de reticenţă a europenilor faţă de emigrarea în Marea Britanie, efectul fiind lipsa de specialişti în domenii precum serviciile financiare, IT, cercetare şi sănătate, relatează Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter