Actualitate

Senatorul Tișe, joc periculos cu credibilitatea Jandarmeriei

Ministrul de Interne din Guvernul din umbră al PDL, Alin Tişe, a şters pe jos cu orice urmă de credibilitate a Jandarmeriei. Instituţia de forţă a Statului Român a fost „castrată”. Oare, dacă locuința sa ar fi invadată de tâlhari, la cine ar apela?

Protestatarii care se opun prevederilor Legii minelor au blocat gangul de intrare în sediile PSD, PNL şi PDL Cluj, oprind astfel accesul maşinilor, iar mai multe persoane au pătruns cu forţa în sediul democrat-liberalilor, ocupând balconul, de unde au scandat lozinci anti-guvernamentale. Manifestanţii au protestat faţă de Legea minelor, care a intrat azi la votul final în Camera Deputaţilor, şi care ar fi putut da undă verde pentru proiectul minier de la Roşia Montană.

Jandarmii clujeni nu au putut interveni pentru a-i dispersa pe protestatari pentru că aceştia au avut acordul preşedintelui PDL Cluj, Daniel Buda şi a senatorului PDL de Cluj, Alin Tişe.


„Motivul pentru care nu am intervenit este simplu. A existat acordul domnului Daniel Buda şi a senatorului Alin Tişe. Nu era nevoie să intervenim”, a declarat Mariana Barbu, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj.

 „Am ales să ocupăm sediile partidelor pentru că parlamentarii decid de fapt soarta proiectului care priveşte Roşia Montană. S-a nimerit ca sediul PDL să aibă balconul la stradă şi de aceea am ales să venim aici. Ni s-a permis să intrăm şi ne-am asumat acest lucru“, a declarat şi Dina Vâlcu, unul dintre protestatari.


 Declaraţii iresponsabile

 Senatorul Alin Tişe a făcut zilele trecute o declaraţie halucinantă, acuzându-l pe ministrul Administraţiei şi Afacerilor Interne, Radu Stroe, că îi „terorizează" pe locuitorii din Pungeşti, motiv pentru care cere demisia urgentă a acestuia. Însă cum și-ar putea cineva apăra proprietatea în fața atacului a sute de oameni, în condițiile în care statul deține monopolul violenței și doar statul poate interveni coercitiv prin instituțiile de forță?

Astfel, Tişe a susţinut că Jandarmeria nu trebuie implicată în apărarea dreptului de proprietate privată al unei persoane fizice sau juridice.


"Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, terorizează locuitorii din Pungeşti. MAI aplică politica «binelui» cu forţa, prin frică şi teroare. Nu se explică necesitatea şi oportunitatea exploatării gazelor de şist prin vizite ale ministrului la faţa locului, prin studii de impact sau comisii, ci făcând exces de zel: prin controlarea identităţii oamenilor, detaşarea de echipaje pentru intervenţie şi patrulare. Este inadmisibil să vedem proceduri aplicate de ministrul Stroe ca la accesul galeriilor pe stadioanele de fotbal. Jandarmeria nu trebuie implicată în apărarea dreptului de proprietate privată al unei persoane fizice sau juridice. Statul român nu e statul USL. Este regretabil că instituţiile statului sunt implicate în realizarea scopului electoral al USL. Ministrul Stroe ar trebui să demisioneze", a afirmă senatorul Tişe.

Vă reamintim, Alin Tişe a ocupat funcţia de prefect al judeţului Cluj între noiembrie 2005 şi octombrie 2007 şi a fost responsabil cu siguranţa cetăţenilor. Alin Tişe este ministrul din umbră al Internelor, desemnat de PDL, deci, posibil viitor şef peste Jandarmeria Română. 


Ce spune Legea Jandarmeriei?

Potrivit Legii 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, chiar la articolul 1, sunt definite clar atribuțiunile instituției. Printre acestea, „apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private”. Adică exact ceea ce ministrul din umbră al Internelor susține că Jandarmeria nu ar trebui să facă!

Noua lege a minelor care rezolva problema Roşia Montană a fost respinsă astăzi de deputaţi, neîntrunind numărul necesar de voturi adoptării. La votul de marţi din plenul Camerei, Legea minelor a întrunit 160 de voturi "pentru", 105 voturi "împotrivă" şi 22 de abţineri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter