Actualitate

Ponta despre Autostrada Transilvania: S-au pierdut zece ani din prostie

Primul-ministru Victor Ponta a declarat vineri, la Lancrăm, că în ceea ce privește construcțieiAutostrăzii Transilvania s-au pierdut zece ani din cauza "prostiei celor care au fost la conducerea ministerelor".

Întrebat de jurnaliști cât de grave sunt faptele din dosarul Bechtel, Victor Ponta a răspuns că grav e că s-au pierdut ani de zile.

"Noi le-am prezentat. Grav e următorul lucru: am pierdut opt ani de zile. Anul viitor 2014 am pus deja în buget banii pentru a continua Borș-Suplacu de Barcău, după care se începe procedura pentru Gilău-Suplacu de Barcău. Dar am pierdut zece ani de zile. Anul viitor e 2014. A început autostrada în 2004. Am pierdut zece ani din prostie pur și simplu și din lipsă de inteligență. Cred că Transilvania avea nevoie de autostradă să fie gata în 2005-2006-2007-2008 când o fi fost. Pe vremea domnului Băsescu, a oricărui, nu are nicio importanță pe vremea cui. Important era să fie autostrada. Uite că nu am avut-o, pentru că am avut un Dobre și un Berceanu, care nu au știut ce să facă", a declarat premierul, citat de Agerpres.


El a adăugat că autostrada Transilvania a fost începută în 2004, iar "după aia s-a oprit din prostia celor care au fost la conducerea ministerelor.".

Întrebat în legătură cu afirmația șefului statului că autostrăzile există numai pe hârtie, premierul a răspuns că acest lucru este valabil pentru președintele Băsescu, în condițiile în care a fost ministru al transporturilor și a spus că nu trebuie autostrăzi. "Da. La dânsul da. Știu că a fost ministrul transporturilor și a zis că nu ne trebuie autostrăzi. Și mi-a mai adus aminte cineva astăzi că domnul Băsescu cât era ministru a pus taxa pe drum. (...) Uite cum se schimbă viața. Acuma nu ne lasă să punem și noi o taxă ca să facem autostrăzi. Dar le facem", a afirmat premierul.


El a mai spus că din 2004, de când este președinte Traian Băsescu, au fost realizați numai 40 de kilometri de autostradă în jurul Clujului.

"Noi anul trecut am reușit să inaugurăm și să terminăm și Constanța și București-Ploiești. Dacă terminăm anul acesta bucata aceasta... plus că anul acesta până la sfârșitul anului mai sunt două sarcini esențiale pentru ministrul Dan Șova. Știe de ele, de aia e trist, dar cred că o să fie vesel până la urmă, și anume: se anunță câștigătorii de la Sebeș-Turda pe 19 decembrie și tot până atunci trebuie anunțată oferta finală pentru Comarnic-Brașov. Deci, dacă reușim anul acesta să și dăm în lucru, asta vreau să văd cu ochii mei, să nu ne apucăm să promitem degeaba, această bucată, mai e dintre Lugoj și Lotul 1 și dacă și avem rezultatele de la Comarnic-Brașov și Sebeș-Turda se încheie bine anul. La anul avem multe alte lucruri la care lucrăm pentru că avem banii. Nu mai vorbim de povești cum s-a vorbit de 20 de ani, doar de povești", a mai declarat premierul.


Guvernul a anunțat, vineri, sesizarea Direcției Naționale Anticorupție, Serviciului Român de Informații, precum și a altor instituții în cazul contractului cu firma Bechtel pentru realizarea autostrăzii Brașov-Cluj-Borș. Conform raportului întocmit de Corpul de control al Guvernului, există posibile fapte de natură penală în legătură cu acest contract.

"Au rezultat indicii privind implicarea reprezentanților Ministerului Transporturilor, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Justiției și ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. în acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale unui număr de 3 posibile fapte de natură penală", se precizează în raport.


Sunt vizați de aceste fapte Gheorghe Dobre, fost ministru al Transporturilor, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor Publice, Monica Macovei, fost ministru al Justiției, Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii, precum și Cristian Duică, director general al CNADNR.

abonare newsletter