Actualitate

Clujul va primi 15 milioane de lei de la Guvern pentru plata lucrărilor la pista aeroportului

Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, la Cluj-Napoca, că în şedinţa de miercuri a Guvernului urmează să fie adoptată o hotărâre prin care Clujul va primi 15 milioane de lei, bani care vor fi folosiţi pentru a plati o parte din costurile noii piste a Aeroportului Internaţional “Avram Iancu”.

“Am discutat cu preşedintele consiliului judeţean, cu colegii mei despre proiecte de interes pentru municipiu, dar şi pentru regiune. Miercuri în şedinţa de Guvern se va adopta hotărârea prin care vom aloca 15 milioane de lei pentru Cluj. Banii vin pentru aeroportul clujean", a declarat premierul Victor Ponta, prezent la inaugurarea Campusului Teologic "Nicolae Ivan" din Cluj-Napoca.

În urmă cu câteva zile preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, se arată nemulţumit de faptul că banii promişi de la Guvern pentru lucrările la noua pistă de 2100 de metri întârzie să apară.


“Până la 31 decembrie aştept, am răbdare până la ultima şedinţă de Guvern după care o să comentez pentru că mă ştiţi că sunt rău de gură. Bugetul este o construcţie a Guvernului şi ţine cu dinţii de el”, preciza Uioreanu.

Vicepremierul Liviu Dragnea declara la Cluj-Napoca, la sfârşitul lunii octombrie că Victor Ponta este de acord să sprijine Consiliul Judeţean Cluj cu bani care să acopere o parte din costurile noii piste a aeroportului.


Noua pistă a Aeroportului Cluj-Napoca a fost inaugurată în 26 octombrie. Investiţia, care se ridică la peste 166 milioane de lei, fost realizată din fondurile Consiliului Judeţean Cluj.

Lucrările de construire la noua pistă au demarat în luna noiembrie 2011, executant fiind asocierea SCC Napoca SA  - SC ICCO SYSTEMS SRL – SC GEO ARC SRL. Valoarea iniţială a contractului a fost de 137.808.522 de lei, costurile finale ridicându-se la 166.427.278 lei. „Costurile suplimentare la valoarea iniţială de atribuire a contractului au fost cauzate de problemele geotehnie apărute pe parcursul derulării lucrărilor, fiind necesare o serie de consolidări la stratul de fundare al pistei, lucrări care nu au fost cuprinse în contractul iniţial”, a explicat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.


Până la această dată s-au plătit o parte din lucrările de execuţie, respectiv 78.107.218 lei, rămânând de achitat 4.365.000 lei.

Pista va avea în final 3.500 de metri, iar costul ar urma să se ridice la 78 de milioane de euro.

abonare newsletter