Actualitate

7 ani pentru o centură ocolitoare de 23 km. A cui este vina?

Fosta conducere a DRDP Cluj nici nu mai vrea să audă de centura ocolitoare Vâlcele – Apahida. Actuala guvernare s-a gândit abia acum să declanşeze o anchetă pentru a afla cine este vinovat pentru surparea centurii, alunecările de teren, costurile fabuloase şi timpul extrem de lung de la începerea până la finalizarea lucrărilor.

Ultimii trei kilometri din centura ocolitoare Vâlcele – Apahida, cunoscută şi sub numele de „centura de diamant” au fost “deschişi circulaţiei” joi, aceasta fiind titulatura pe care i-a dat-o ministrul Dan Şova inaugurării la care a participat împreună cu un întreg alai PSD.

Lucrările pentru cei 23 de kilometri ai centurii au durat şapte ani, timp în care costurile au urcat de la 50 milioane euro la 140 milioane euro. Centura a fost inaugurată în 2011, de Emil Boc, premier la acea vreme, ulterior a fost închisă circulaţiei şi redată iarăşi în toamna aceluiaşi an. La centura Vâlcele – Apahida au fost probleme de-a lungul timpului cu alunecările de teren, iar în iarna lui 2012 mai mulţi parapeţi de susţinere s-au surpat sub presiunea alunecărilor de teren. În momentul de faţă nimeni nu poate sau nu doreşte să ofere un răspuns cu privire la cauza alunecărilor de teren, de ce s-au surpat parapeţii şi dacă în momentul în care a fost realizat proiectul tehnic se ştia sau nu că terenul respectiv prezintă pericol pentru alunecări de teren.


Anchetă după încheierea lucrărilor

Guvernanţii actuali nu au fost deloc curioşi până acum să afle de ce lucrările au durat şapte ani, de ce costurile au crescut de trei ori, de ce s-a surpat centura şi de ce nu se ştia acest lucru după terminarea proiectului tehnic.

“Printr-o anchetă care se va face la CNADNR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – n.red.) se va afla de ce a durat atât de mult şi cine a greşit şi de ce a costat atât de mult şi de ce a trebuit să fie inaugurată de două ori şi refăcută din nou. Vestea bună pentru domnul Boc şi doamna Boagiu este că urmează să şi aflăm de ce s-a întâmplat treaba asta. Dacă va exista suspiciunea unor fapte ne vom adresa DNA-ului. Nu ne putem adresa direct pentru că DNA nu poate analiza construcţii ci fapte”, a declarat Dan Şova.


După bunul obicei al politicienilor, aceştia dau vina pe vechea guvernare ori de câte ori sunt probleme. “Părerea mea este ca atunci când plecaţi de aici să mergeţi la Primărie la domnul Boc şi la doamna Boagiu la Bucureşti, la PD şi să îi întrebaţi şi pe ei că acum s-a terminat centura şi declanşăm ancheta. Şi eu sunt curios să aflu”, le-a declarat Şova jurnaliştilor prezenţi la “deschiderea circulaţiei” pe centură.

Fosta conducere a DRDP Cluj nu vrea să audă de centura ocolitoare

Mare parte din lucrările la centura ocolitoare au fost realizate în timpul guvernării PDL când conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) era asigurată de Ioan Pantelimon. Contactat, joi, de monitorulcj.ro cu privire la problemele legate de „centura de diamant”, Ioan Pantelimon a refuzat să facă vreun comentariu. I-a urat sănătate ministrului Dan Şova în momentul în care a aflat că acesta a inaugurat centura şi că a declanşat o anchetă. “Să fie sănătos, să îi dea Dumnezeu sănătate că a ajuns cu centura la forma finală”, a declarat Pantelimon.


Garanţie pe lucrările actuale, trei ani

Costul final al centurii ocolitoare a ajuns la 140 milioane euro, din care statul mai are de plătit aproximativ 4 milioane euro. “Am achitat anul acesta 35 milioane lei anul acesta şi mai avem de plătit 21 milioane. Îi plătim, sunt prinşi în buget, nu îi lăsăm aşa”, a precizat Şova.

Constructorii au termen de garanţie trei ani, deci până în noiembrie 2016. Executantul ultimilor trei kilometri a dat asigurări că nu mai este niciun pericol de alunecare acum. 

abonare newsletter