Actualitate

Băsescu, mesaj de compasiune preşedintelui Franţei în legătură cu uciderea celor doi jurnalişti RFI

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, duminică, un mesaj preşedintelui Franţei, François Hollande, în care îşi exprimă profunda compasiune, în urma răpirii şi executării, sâmbătă, la Kidal (Mali), a doi jurnalişti francezi ai Radio France International (RFI).

sursa foto: cotidianul.ro sursa foto: cotidianul.ro

"Doresc să vă transmit expresia profundei mele compasiuni faţă de tragicele evenimente care au zguduit opinia publică franceză în aceste zile. Uciderea jurnaliştilor francezi capturaţi în Mali ne aduce iarăşi, din nefericire, în faţa unei probleme grave cu care se confruntă întreaga lume, aceea a terorismului", se arată în mesajul şefului statului, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu mai transmite în mesajul către omologul său francez că poporul român şi el, personal, sunt "alături de poporul francez şi, mai ales, de familiile victimelor în aceste momente de grea încercare".


"Prin implicarea sa în lupta împotriva terorismului Franţa a dovedit că este gata să facă sacrificii pentru ca lumea în care trăim să fie una sigură în spiritul respectului faţă de libertatea şi demnitatea umană. Îmi exprim speranţa că aceste tragedii prin care vieţile noastre resimt presiunea extraordinară a violenţei şi a extremismului să ne unească şi mai mult în lupta împotriva mişcărilor teroriste, având deplina conştiinţă a responsabilităţii faţă de valorile civilizaţiei în care credem şi pe care le vom apăra întotdeauna cu întreaga forţă a solidarităţii noastre", se mai arată în mesajul transmis de şeful statului.

Şi Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică un comunicat de presă în care "condamnă cu fermitate răpirea şi executarea sâmbătă, la Kidal, în nordul statului Mali, a doi jurnalişti francezi ai postului Radio France International (RFI)".


"Astfel de acte deplorabile, de violenţă extremă împotriva unor jurnalişti care relatează din zone de conflict şi care, în conformitate cu legile internaţionale, ar trebui să beneficieze de protecţia acordată civililor, nu au nici o justificare şi trebuie combătute cu orice preţ, iar autorii lor trebuie aduşi în faţa justiţiei. MAE transmite sincere condoleanţe familiilor victimelor şi îşi exprimă solidaritatea cu poporul francez în aceste momente dificile. În calitate de stat membru UE şi NATO, România îşi reafirmă angajamentul ferm de susţinere a acţiunilor de combatere a tuturor formelor de terorism", se arată în comunicatul MAE.

Cei doi jurnalişti francezi de Radio France Internationale (RFI) răpiţi sâmbătă la Kidal, în Mali, au fost ucişi prin împuşcare, de către "grupări teroriste" împotriva cărora luptă Parisul, a declarat duminică şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius, relatează AFP.


Cei doi jurnalişti "au fost asasinaţi cu sânge rece. În unul au fost trase două gloanţe, în celălalt cu trei", a declarat Fabius, în urma unei reuniuni de criză prezidate de şeful statului François Hollande.

"Asasinii sunt cei împotriva cărora luptăm, adică grupări teroriste care refuză democraţia şi alegerile", a continuat el.


Ghislaine Dupont şi Claude Verlon "au fost răpiţi de un mic comando şi duşi în afara (localităţii) Kidal. Corpurile lor au fost găsite la 12 kilometri distanţă (...), la câţiva metri de maşina închisă cu cheia. Nu exista nicio urmă de glonţ pe maşină", a precizat ministrul.

"Este necesar să subliniem că securizarea întregii zone şi zonelor vecine va fi, bineînţeles, sporită", a anunţat Fabius, fără să ofere detalii.


Partea de nord a Mali, ocupată în 2012 de către islamişti înarmaţi din cadrul Al-Qaida, rămâne foarte instabilă, în pofida unei intervenţii internaţionale armate lansate de Franţa în ianuarie, care vizează în continuare jihadişti în regiune.

Aproximativ 200 de militari francezi sunt staţionaţi pe aeroportul de la Kidal, un oraş situat în nordul Mali, în afara controlului autorităţilor de la Bamako şi în care se înfruntă grupări tuarege rivale.

Cei doi jurnalişti RFI au fost răpiţi sâmbătă la prânz, în faţa domiciliului unui oficial din cadrul Mişcării Naţionale de Eliberare din Azawad (MNLA, rebeliunea tuaregă) cu care făcuseră un interviu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter