Actualitate

Protest în centrul Clujului: Peste 50 de oameni s-au întins pe jos

Un flashmob de comemorare victimelor accidentului de la Certej a avut loc astăzi și la Cluj-Napoca. La ora 12.00 fix, la bătaia clopotelor, aproximativ 50 de clujeni adunati in Piata Unrii au cazut la pământ pentru câteva minute în amintirea victimelor de la Certej.

Cele peste 50 de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje precum "Certej 1971 – 89 de morţi" şi "Certej fără cianuri".

În momentul în care au bătut clopotele Bisericii "Sfântul Mihail”, oamenii s-au întins pe jos, unii având flori pe piept.


Manifestarea a durat zece minute, iar la final cei prezenţi au aplaudat şi au scandat "Uniţi salvăm Roşia Montană" şi "Uniţi salvăm Munţii Apuseni".

Participanţii la flash-mob au format pe caldarâm, din lumânări, cuvântul "Certej".


Tudor Brădăţan, unul dintre participanţii la flash-mob, a spus că acţiunea a avut rolul de a comemora victimele accidentului de la Certej.

"Am dorit să facem această acţiune pentru a aduce aminte publicului despre accidentul minier de la Certej din 1971, care a fost muşamalizat de autorităţile comuniste. A fost cea mai cumplită tragedie pe timp de pace din anii ’70, când au murit 89 de persoane în urma ruperii unui dig şi a alunecării unui munte de steril din iazul de decantare al minei Certej, judeţul Hunedoara. Ne-am adunat pentru a comemora victimele şi a trage un semnal de alarmă pentru că la Certej se pune din nou problema unui proiect de minerit, care va avea un impact la fel de devastator ca acela din 1971", a afirmat Brădăţan.


Azi se împlinesc 42 de ani de la producerea accidentului minier ce a dus la moartea a 89 de persoane din localitatea hunedoreană Certeju de Sus. Ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării aurifere Certej a provocat cea mai cumplită tragedie pe timp de pace din anii '70. Amploarea dezastrului a fost ascunsă la acea vreme de autorități pentru a nu fi declarat doliu național.

 


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter