monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ion Popescu: Confederaţia Sindicală Naţională Meridian susţine proiectul minier la Roşia Montană

Confederaţia Sindicală Meridian susţine proiectul minier la Roşia Montană, a anunţat, vineri, la audierea din comisia parlamentară privind Roşia Montană, preşedintele confederaţiei, Ion Popescu.

Popescu a spus că organizaţia sindicală este susţinătoarea mineritului şi nu se poate scoate din sfera mineritului proiectul de la Roşia Montană.

"Noi, Meridian, suntem susţinători ai mineritului. Mineritul este capabil să spijine celelalte sectoare, educaţia, sănătatea, locuri de muncă. Nu pot să scot din sfera mineritului proiectul de la Roşia Montană", a arătat Popescu.


Preşedintele executiv al acestei confederaţii, Ion Albu, a precizat că organizaţia sindicală Meridian este pentru proiectul Roşia Montană, dar nu se pronunţă asupra constituţionalităţii sau neconstituţionalităţii acestui proiect.

"Nu ne pronunţăm pe aspectele de constituţionalitate sau neconstituţionalitate, apreciem, în privinţa conţinutului proiectului, dincolo de chestiunile de tehnică administrativă, că ceea ce propune legea trebuie făcut. Suntem pentru proiect", a adăugat Albu.


Preşedintele Confederaţiei Patronatului Român, Laurenţiu Bogatu, a înaintat comsiei parlamentare mai multe propuneri privind proiectul Roşia Montană, printre care eliminarea din text a prevederii referitoare la posibilitatea ca o parte din redevenţă să fie dată în natură, eliminarea expresiei de proiect de interes naţional deosebit şi realizarea unei expertize internaţionale pe problemele controversate.

Preşedintele Confederaţiei Patronatelor din industrie, servicii şi comerţ din România, Nicolae Badea, a precizat, la audieri, că proiectul Roşia Montană este de o complexitate majoră şi nu este vorba de o simplă tranzacţie comercială şi trebuie analizat riscul tehnologic al proiectului sub aspectul mediului.


Badea a arătat că propunerile confederaţiei patronale se referă la veniturile care provin din redevenţă, protecţia mediului, patrimoniului, care trebuie reinvestite pentru a genera dezvoltare. El s-a referit şi la licenţă, dând exemplu licenţele acordate de statul român pe o perioadă de 15 ani operatorilor de telecomunicaţii, care au fost plătite în avans.

La dezbateri au participat mai mulţi reprezentanţi ai ONG, dar şi simpli cetăţeni, care, fie au discutat concret subiectul Roşia Montană, fie s-au referit la partidele politice, la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, au recitat poezii din Eminescu, Goga sau au făcut propuneri, precum mutarea bazei de la Deveselu la Roşia Montană.