Actualitate

Proiectul care va schimba destinul Clujului

Cum ar putea arăta Clujul peste 20 de ani: va avea parcuri ştiinţifico-tehnologice uriaşe gândite ca oraşe în oraş, va fi un pol important al IT-ului mondial şi va avea 20.000 de locuri de muncă noi.

Peste 20 de ani, Cluj-Napoca se va extinde cu 100.000 de locuitori şi cu 20.000 de locuri de muncă în IT şi alte domenii conexe. Toate acestea vor fi posibile odată cu dezvoltarea Cluj Innovation City, un proiect ambiţios care este gândit ca un mare centru IT sau cu alte cuvinte, un oraş în oraş. Acesta ar putea fi construit în Lomb, pe locul unde s-a dorit iniţial ridicarea cartierului de locuinţe Tineretului, după cum declara primarul Emil Boc în urmă cu aproximativ două săptămâni. Cluj Innovation City se va întinde pe 300 de hectare şi va fi o investiţie de 300 milioane euro.

Oraşul în oraş care va schimba destinul Clujului

Proiectul a fost prezentat, marţi, la Târgul Expo Real Munchen unde s-a bucurat de un real succes şi interes din partea investitorilor prezenţi. La expoziţia de la Munchen au fost peste 1.500 de expozanţi din peste 30 de ţări. “Cluj Innovation City este un proiect care a atras întrebările cele mai multe şi provocările cele mai serioase şi cred că el poate reprezenta o parte a schimbării destinului Clujului pentru următorii 20 de ani, un oraş în oraş care va avea peste 100.000 de locuitori, peste 20.000 de noi locuri de muncă, o creştere importantă a PIB-ului zonei, a exporturilor, a atragerii forţei de muncă bine pregătită în IT, în cercetare, dezvoltare, dar şi domenii conexe pentru că nu se va rezuma acest oraş doar la IT”, a declarat primarul Emil Boc. El a adăugat că Cluj Innovation City va avea şi o componentă bio-medicală, o componentă care ţine de artă şi cultură. “Nu am renunţat la ideea de a avea în acea zonă şi o posibilitate de a extinde industriile creative, inclusiv producţiile de filme. Va fi o zonă care va angrena viitoarea dezvoltare a municipiului nostru şi este treaba autorităţilor să se gândească la viitor”, a mai spus primarul.


Cluj Innovation City va merge mână în mână cu Tetapolis

Cluj Innvovation City nu este singurul proiect de acest gen din judeţ. Consiliul Judeţean şi Tetarom vor dezvolta un proiect similar, însă de dimensiuni mai reduse. Este vorba despre parcul ştiinţifico-tehnologic Tetapolis, o investiţie de 50 milioane euro în care vor fi create laboratoare de cercetare pentru tehnologii avansate şi incubatoare de afaceri. “Cluj Innvovation City nu este o concurenţă a Tetapolis ci un proiect complementar. Aici trebuie să ne dăm toţi mâna şi să susţinem aceste proiecte. Avem nevoie de parcurile Tetarom, sunt un câştig pentru municipiu şi judeţ. Cluj Innovation City fructifică oportunităţile pe care le-a adus Tetarom pentru că a creat bulgărele de zăpadă prin oferirea de locuri de muncă, iar Cluj Innovation City vine şi amplifică acest bulgăre de zăpadă pentru noi de locuri de muncă în acest domeniu”, a explicat Emil Boc.

Pentru realizarea Cluj Innovation City, Primăria va lucra împreună cu Cluster-ul IT, cu Consiliul Judeţean şi cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Ultimele Stiri
abonare newsletter