Actualitate

Descentralizarea sistemului sanitar (III): O idee veche, reluată după şase ani

Descentralizarea propusă de actualul guvern umblă pe căi ocolite atunci când nu se rătăcește de-a binelea. Un proiect de descentralizare administrativă propus de vicepremierul Dragnea pare să fi circulat o vreme prin țară, în căutarea unor sugestii care să-l îmbunătățească. Cum niciun reprezentant al administrației nu-și aduce aminte de acea propunere, „Monitorul de Cluj” i-a întrebat pe decidenții locali din administrație cum văd ei această descentralizare.

În domeniul sanitar nu este prima dată când se discută despre descentralizare. Această idee s-a dorit să se pună în practică încă din timpul primului mandat de ministru al lui Eugen Nicolăescu, în perioada 2007 - 2008.

Guvernul pregăteşte o descentralizare pentru aproape toate domeniile de activitate, inclusiv pentru sistemul de sănătate. Potrivit proiectului conceput de vicepremierul Liviu Dragnea şi prezentat de gandul.info, direcţiile de sănătate publică din toată ţara vor trece în autoritatea consiliilor judeţene.Vor mai trece în subordinea consiliilor judeţene şi unităţile finanţate integral din venituri proprii şi din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale şi ambulatoriile de specialitate din subordinea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, centrele judeţene de aparatură medicală, centrele judeţene de transfuzii sanguine şi laboratoarele de referinţe medicale. Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj a precizat că în momentul de faţă instituţia pe care o conduce nu are în subordine nimic, toate spitalele fiind predate deja către Consiliul Judeţean, primării şi Ministerul Sănătăţii.


“Am avut o discuţie cu domnul ministru al Sănătăţii care ne-a spus că la mijlocul lunii octombrie va apărea proiectul descentralizării. După ce îl vom consulta vom trimite şi punctul nostru de vedere cu privire la acest proiect. Până atunci nu doresc să comentez până când nu voi vedea documentul oficial”, a spus Dorina Duma.

Majoritatea spitalelor au trecut deja la autorităţile locale

Ea a adăugat că descentralizarea în sistemul sanitar nu este o noutate deoarece despre acest subiect s-a mai discutat şi în urmă cu aproximativ şase ani când tot Eugen Nicolăescu era ministru al Sănătăţii. Atunci s-a dorit ca DSP Cluj să devină direcţie regională care să aibă în subordine alte direcţii de sănătate publică. În plus, în sănătate, multe din spitale au trecut la consiliile judeţene şi locale. În prezent, din cele 17 spitale din judeţul Cluj, doar patru mai sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, restul fiind transferate deja la autorităţile locale şi judeţene.


Bani transferaţi la bugetul judeţean

Conform proiectului de descentralizare, directorii coordonatori şi adjuncţii acestora vor fi numiţi de preşedintele Consiliului Judeţean, în urma evaluării cunoştinţelor şi abilităţilor manageriale. De asemenea, autorităţile locale vor avea un cuvânt de spus şi în desemnarea unor membri în Consiliul de Adminstraţie al CNAS. Va creşte şi numărul reprezentanţilor nominalizaţi de Consiliul Judeţean în CA al caselor de asigurări de sănătate judeţene.

Potrivit gandul.info, pentru a se asigura sursa de finanţare corespunzătoare în domeniul sănătăţii se prevede că “veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii constituite potrivit art. 361 se transferă, în cuantum de 70%, bugetelor judeţelor, potrivit unei formule de repartizare aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, elaborat împreună cu structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter