Actualitate

Descentralizarea administraţiei judeţene (1): CJ Cluj urmează să primescă zeci de servicii în subordine

Descentralizarea propusă de actualul guvern umblă pe căi ocolite atunci când nu se rătăcește de-a binelea. Un proiect de descentralizare administrativă propus de vicepremierul Dragnea pare să fi circulat o vreme prin țară, în căutarea unor sugestii care să-l îmbunătățească. Cum niciun reprezentant al administrației nu-și aduce aminte de acea propunere, „Monitorul de Cluj” i-a întrebat pe decidenții locali din administrație cum văd ei această descentralizare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu

AJOFM şi DSP, în subordinea CJ Cluj

Printre cele mai importante modificări se numără faptul că în subordinea consiliilor judeţene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere şi agenţii, conduse de persoane numite de preşedintele CJ. Astfel, vor fi reorganizate în subordinea CJ oficiile judeţene de agricultură, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, unităţile teritoriale de promovare turistică, direcţiile judeţene de sport şi tineret, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, casele corpului didactic, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, agenţia de plăţi şi inspecţie socială, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, direcţiile judeţene de pescuit şi acvacultură şi direcţiile de sănătate publică.

Uioreanu, de acord cu proiectul

Cu toate că nu a văzut proiectul trimis de Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, nu a făcut niciun amendament. Acesta este de părere că trecerea acestor servicii în subordinea consiliilor judeţene este una firească.


„Nu am făcut amendamente. Trecerea acestor servicii la autorităţi este fireasca, acum noi dăm banii la şcoli, plătim salariile profesorilor, dar restul deciziilor se iau de minister, prin inspectoratul şcolar. Tot aşa şi la sănătate, noi avem clădiri în proprietate, dar nicio  putere de decizie când e vorba de posturi, de angajări. Situaţii similare sunt şi la restul instituțiilor care ar urma să treacă la Consiliul Judeţean, deoarece este vorba despre preocupări care există la nivel judeţean, indiferent dacă vorbim de şomaj şi recalificare sau despre protecţia mediului. Din proiect reiese că odata cu instituţiile vin şi banii, din sursele bugetare actuale nu se pot susţine instituţii noi. La toate aceste servicii şefii vor fi numiţi prin concurs, aşa cum scrie în lege”, a declarat Uioreanu.

Preşedintele CJ Cluj se află în aceste zile la Bucureşti unde va întâlniri cu conducerea partidului şi unde, cel mai probabil, se va discuta şi aspectul descentralizării.

Ultimele Stiri
abonare newsletter