monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Remus Pricopie: Abonamentele pentru transportul elevilor vor fi decontate la zi

Abonamentele pentru transportul elevilor în actualul an școlar vor fi decontate la zi, cu aplicarea noii proceduri care prevede plafoane maxime de cost, a afirmat sâmbătă, la Pitești, ministrul Educației, Remus Pricopie.

Abonamentele pentru transportul elevilor vor fi decontate la zi

"Începând cu 16 septembrie, abonamentele elevilor vor fi decontate la zi, după noua procedură, fără niciun fel de prescriere. În cazul în care vom înregistra alte tipuri de probleme, le vom analiza și vom lua măsurile necesare. Prioritar pentru noi este ca acești bani să ajungă la elevi și nu la transportatori", a declarat Remus Pricopie.

El a explicat că prin introducerea unor plafoane de decontare, la stabilirea cărora au fost luate în calcul valorile medii la nivel național, s-a dorit eliminarea unor costuri nejustificate.


"Noi ne-am aflat într-o situație fără precedent, ca abonamentele să crească de paisprezece—cinsprezece ori într-un interval de 18 luni. De ce s-a ajuns aici? Pentru că legea educației avea un articol foarte generos, conform căruia contravaloarea abonamentelor elevilor, până la 50 de kilometri, se decontează de către Ministerul Educației. Nu exista niciun plafon, nu exista nicio restricție și am ajuns ca un abonament pe 25 de kilometri să coste 500-600 de lei, ceea ce este inadmisibil", a spus ministrul Educației.

Anterior, în condițiile lipsei unui plafon maxim, sumele pentru decontarea abonamentelor au crescut foarte mult, deși numărul de beneficiari a rămas constant, astfel că alocarea bugetară a fost depășită încă din anul 2012, intrându-se în 2013 cu o datorie de 45 de milioane de lei.


"Am reușit în acest moment să acoperim datoria de anul trecut și să acoperim o bună parte din anul acesta. (...) Noi am alocat sumele pentru fiecare județ în parte și acestea au fost mai departe distribuite elevilor", a precizat Remus Pricopie.

Ministrul Educației a participat, sâmbătă, la inaugurarea Centrului de Excelență de la Universitatea din Pitești, realizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Argeș și destinat pregătirii elevilor cu rezultate deosebite din învățământul preuniversitar.