Actualitate

FOTO: Peste 5000 de persoane au protestat în centrul Clujului faţă de proiectul de exploatare de la Roşia Montană

Peste 5000 de persoane au protestat, duminică după-amiază,în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană, cerând retragerea proiectului de lege din Parlamentul României. Manifestanţii au cerut demisia prefectului de Cluj, Gheorghe Vuşcan, după ce acesta a interzis accesul activiştilor în sediul Prefecturii la conferinţa de presă de vineri a ministrului Culturii, Daniel Barbu.

UPDATE ora 20.15

Protestatarii se îndreaptă spre Primăria Cluj-Napoca. Centrul oraşului este blocat. Protestatarii scandează „Uniţi salvăm Roşia Montană” şi „Toate partidele politice sunt aceeaşi mizerie”.

UPDATE ora 19.30

După ce au făcut sensul giratoriu din cartierul Mărăşti, protestatarii s-au întors pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi s-au oprit în faţa Prefecturii Cluj unde au cerut demisia prefectului Gheorghe Vuşcan.


UPDATE ora 19.00

După aproximativ două ore de proteste în Piaţa Unirii, manifestanţii au pornit spre Bulevardul Eroilo înspre Prefectura Cluj. Traficul rutier pe Calea Dorobanţi este întrerupt, după ce protestatarii au plecat în marş spre cartierul Mărăşti. Mulţimii i s-au alăturat şi zeci de suporteri ai echipei Universitatea Cluj.

“Mai avem un ministru al Mediului care spune că cianura e bună. Mai avem un aşa zis ministru al Marilor Proiecte, de fapt un ministru al marilor distrugeri naţionale, care-şi permite să pună pe masa Guvernului documente absolut mincinoase. Tuturor trebuie să le transmitem din nou acest mesaj până le intră bine în cap: Uniţi, salvăm Roşia Montană”, a precizat unul dintre protestatari.


15 septembrie a fost declarată „Zi de luptă pentru Roşia Montană”. Protestatarii cer demiterea celor patru miniştri care sunt iniţiatorii legii, Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu, Victor Ponta dar şi a lui George Duţu, şeful Agenţiei pentru Resurse Minerale. Protestatarii au pancarte pe care scrie „Salvaţi Roşia Montană”, „După mină, potopul”, „Trădarea de ţară în aur se măsoară”, „Băsescu, RMGC aceeaşi mizerie”.  „Roşia Montană, nu gropană”, „Nu cianură, vrem natură”.

O pancartă cu „Salvaţi roşia montană” afost afişată pe statuia lui Matei Corvin din Piaţa Unirii. Protestatarii au strigat „Uniţi, salvăm Roşia Montană”, „Vrem natură, nu cianură”, „Demisia”, „Hoţii”, „Nu corporaţia face legislaţia”


Protestatarii au cerut demisia prefectului de Cluj, Gheorghe Vuşcan din cauză că nu a permis accesul la o conferinţă de presă a Ministrului Culturii, Daniel Barbu, a unui jurnalist care este şi activist împotriva proiectului RMGC. „Trebuie să menţinem presiunea pe deputaţi şi parlamentari să nu îşi schimbe deciziile de la oră la oră şi de la zi la zi.” a spus la megafon unul dintre protestatari.

Printre protestatari se află şi Oana Boc, soţia primarului Emil Boc, care are o pancartă pe care scrie “Roşia Montană nu-i locală când otrava-i naţională”.


Printre cei care participă la protest este şi tânărul care a fost luat pe sus de jandarmi, la vizita de vineri a ministrului Culturii, Daniel Barbu, de la Cluj-Napoca. Acesta i-a transmis ministrului Culturii următoarele: "Domnule Barbu, nu mai minţiţi! Dumneavoastră aveţi motive dubioase să nu semnaţi documentaţia pentru intrarea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO".

Ultimele Stiri
abonare newsletter