Actualitate

Sute de case măturate de ape, 9 morţi şi 400 persoane evacuate în Galaţi

Sute de gospodării au fost măturate de ape, în sute de case nu se mai poate locui, iar nouă oameni şi-au pierdut viaţa, în urma inundaţiilor de noaptea trecută, din judeţul Galaţi.

Inundatii Galati, sursa foto: stirileprotv.ro Inundatii Galati, sursa foto: stirileprotv.ro

Alte 400 de persoane din judeţul Galaţi au fost evacuate din locuinţe, în noaptea de joi spre vineri, în urma unei noi viituri, un nou bilanţ arătând că în total au fost afectate 16 comune, dar şi oraşul Tecuci.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Galaţi, cele 400 de persoane evacuate sunt din localitatea Valea Mărului.


De asemenea, un drum naţional şi un drum judeţean care fac legătura între localităţile afectate de inundaţii sunt blocate.

"Încă 400 de persoane au fost evacuate de la Valea Mărului în această noapte din cauza unei viituri pe pârâul Geru, debite mari înregistrându-se şi pe afluenţii acestuia. Sunt blocate DN 25 între Vameş şi Tudor Vladimirescu şi DJ 253, între Băleni şi Cudalbi din cauza avarierii unui pod", a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.


Potrivit unui nou bilanţ, 16 comune şi mai multe sate au fost afectate de ploile puternice din ultimele două zile, pagube importante înregistrându-se şi în oraşul Tecuci.

Autorităţile gălăţene au dispus suplimentarea numărului forţelor de intervenţie, astfel că în prezent în zonele afectate se află aproape o mie de lucrători.


Bilanţul este dramatic, iar autorităţile au reacţionat invers proporţional cu gravitatea celor petrecute. A fost nevoie doar de apă de ploaie căzută în puhoaie şi strânsă laolaltă de pe dealurile care împrejmuiesc satele sinistrate precum marginile unor pâlnii. Potrivit Mediafax, bilanţul inundaţiilor este cel mai dramatic înregistrat în ultimii ani în România, reacţia autorităţilor fiind însă invers proporţională cu gravitatea celor petrecute. Urmările inundaţiilor grăiesc de la sine, însă nu pot descrie îndeajuns de bine momentele în care s-a petrecut totul.

Curţile au fost măturate de apele învolburate, acareturile, gardurile, maşinile şi utilajele agricole au fost luate de ape şi mutate dintr-o parte în alta a satelor, iar toate acestea au fost acoperite cu mâl.


Peisajul pare a fi opera unui vrăjmaş orb care a acţionat haotic: acesta este dezastrul de după dezastru.

Dacă modul în care echipele de intervenţie formate din militari, jandarmi, angajaţi ai inspectoratului pentru situaţii de urgenţă şi-au făcut treaba în noaptea dezastrului ajutându-i pe sinistraţi a fost exemplar, nu acelaşi lucru se poate spune despre reacţia de după a autorităţilor.


Cu toate că a existat o singură certitudine - prăpădul lăsat de puhoaie - lucrurile au fost văzute în mod diferit de sinistraţi şi de autorităţile pentru care importante sunt procedurile.

În timp ce o femeie în vârstă din Cuca, localitate grav afectată de inundaţii, căuta o bucată de pâine, fie şi uscată, printre rămăşiţele unei bucătării înecate în nămol, autorităţile guvernamentale venite de la Bucureşti, între care şi vicepremierul Gabriel Oprea, au anunţat că statul îi ajută pe sinistraţi cu 500 de tone de făină, în condiţiile în care multe dintre case sunt pline de mâl şi, evident, şi bucătăriile acestora.

Potrivit sursei citate, chiar dacă bătrânei din Cuca i-ar fi trecut prin cap să facă pâine, nu ar fi avut bucătărie unde să mai frământe aluatul.

Etichete: inundatii galati
abonare newsletter