monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Proiectul de lege privind exploatarea minereurilor de la Roşia Montană, discutat marţi în Guvern

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi, au declarat surse guvernamentale.

Roşia Montană

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării, potrivit Mediafax.

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.


În urmă cu peste o lună, premierul Victor Ponta  anunţa că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens.

Conform draftului citat, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.


În documentul ataşat este prezentat proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din Roşia Montană.