Actualitate

Judeţ cu potenţial turistic, caut oameni capabili pentru promovare!

Judeţul Cluj deţine un mare potenţial turistic, dar nu este exploatat aproape deloc, cea mai bună dovadă în acest sens fiind datele Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Cluj care arată că numărul turiştilor scade în fiecare an.

În Cluj există degeaba rezervaţii naturale unice precum Cheile Turzii, Parcul Naţional Apuseni, lacuri, castele şi muzee. Toate acestea ar putea aduce bani la bugetul judeţului sau al comunelor, dar autorităţile judeţene şi locale nu se îngrămădesc să aloce finanţare pentru promovarea turismului, repararea drumurilor de acces şi a obiectivelor turistice în sine, cum este cazul multor castele şi muzee.

Printre obiectivele turistice de neratat în judeţul Cluj se numără Laguna Albastră care fost inclusă pe lista primelor cinci „minuni mioritice ale naturii”, un clasament realizat de dailybusiness.ro. Laguna Albastră se află în imediata apropiere a comunei clujene Aghireşu şi se află printre locurile preferate de miri pentru şedinţele foto de după nuntă. Lacul natural a apărut recent, iar spectaculozitatea sa este dată de frumuseţea culorii de un albastru precum cerul. S-a format pe locul unei foste mine de caolin (argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu. Mina a fost inundată de izvoarele subterane care au pătruns prin pânza freatică fragilă a caolinului. În aceste gropi excavate s-au adunat şi apele ploilor, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat şi el de şiroaiele de ploaie. În anul 1995, balta a secat din cauza unor lucrări. Din fericire, însă, apa s-a adunat din nou, păstrându-şi farmecul şi culoarea azurie şi neobişnuită.


“Versailles-ul Transilvaniei”, cel mai bântuit loc din România

Un alt obiectiv turistic care ar putea atrage numeroşi turişti este Castelul din Bonţida, cunoscut şi sub numele de “Versailles-ul Transilvaniei”. Castelul a devenit mai cunoscut în ultima perioadă datorită festivalului Electric Castle care a debutat anul acesta la Bonţida şi proiecţiilor de filme din cadrul TIFF. Legenda fantomelor care apar din când în când în  diferite părţi ale complexului ar putea deveni un magnet pentru turişti, dar cu condiţia ca acest obiectiv să fie promovat şi dacă întreg castelul nu se va dărâma cu timpul din cauza stării avansate de degradare în care se află. Recent, fundaţia Transylvania Trust a alocat 2 milioane de euro pentru a restaura o aripă a castelului şi capela. În prezent, Castelul Banffy este renovat în proporţie de 20%, dar pentru o restaurare totală, ar fi nevoie de aproximativ 7 milioane de euro, scrie formula-as.ro.

Fantomele soldaţilor germani apar în castel

Toţi localnicii consideră că împrejurimile şi castelul sunt bântuite. De-a lungul timpului, au fost raportate de martori oculari numeroase apariţii de fantome bănuite a fi ale celor care au murit în timp ce castelul era folosit ca spital militar de către germani. Mulţi au văzut siluete de soldaţi germani şi de oameni în cârje apărând, dispărând sau plimbându-se printre zidurile castelului.


Castelul a fost construit între anii 1437 şi 1543 de familia Banffy care a locuit în Bonţida până în anul 1944, când au fost evacuaţi de germani. Palatul a funcţionat ca spital militar, până la terminarea războiului. În tot acest timp, numeroşi militari au murit în incinta castelului, fie din cauza rănilor, fie din cauza bolilor de care sufereau.

Muzeele din Cluj, într-o stare proastă

Obiectivele turistice din judeţ nu sunt singurele nepromovate şi degradate sau cu drumuri de acces imposibile. Recent, monitorulcj.ro a semnalat şi situaţia proastă în care se află muzeele din Cluj. Din cele cinci muzee principale din Cluj-Napoca, două sunt închise (Muzeul de Speologie şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei), unul se degradează pe zi ce trece (Muzeul de Artă), iar unul este revendicat de vechii proprietari (Muzeul Farmaciei). Muzeul Etnografic a început în ultima perioadă să deruleze evenimente, la secţia în aer liber, menite să atragă interesul localnicilor şi nu numai pentru tradiţii. Au fost organizate evenimente precum obiceiul boului înstruţat sau seceratul grâului ca în Maramureş.


Consiliul Judeţean nu ştie cine trebuie să promoveze turismul

Consiliul Judeţean Cluj a început, anul trecut, un proiect cu fonduri europene pentru lansarea unui centru naţional de informare turistică. Centrul a fost deschis în incinta Muzeului Etnografic, iar scopul proiectului este, printre altele, creşterea numărului de turişti. Deocamdată însă, numărul de turişti este în cădere liberă.

Cu toate că au derulat acest proiect, reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj susţin că ei nu au atribuţii în promovarea obiectivelor turistice din judeţ şi nici nu ştiu cine ar trebui să facă acest lucru pentru că ei nu au o structură special creată pentru acest lucru. 


Doar 150.000 de turişti în Cluj, de la începutul anului

Potrivit ultimelor date furnizate de către DRS Cluj, în primele şase luni ale anului, unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat, au oferit turiştilor  puţin peste 4.000 de camere cu mai bine de 8.000 de locuri. În total s-au cazat peste 150.000 de turişti, din care 27.000 turişti străini, adică 17,4% din totalul turiştilor.

Comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2012  numărul turiştilor străini a scăzut cu 5,5%, iar indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna iunie 2013 a fost de 23%. Cei mai mulţi turişti străini provin din: Ungaria  (5247), Germania (3644), Italia (3530), Franţa (1937), Marea Britanie (1496).

Ultimele Stiri
abonare newsletter