Actualitate

Primăria amenajează doar cu gândul zone pentru plimbat câinii

Proprietarii de câini îşi plimbă animalele de companie în locuri neîngrădite, cu suprafeţe extrem de mici şi situate în zona străzilor intens circulate de maşini. Primarul Emil Boc promite amenajarea unor locuri pentru plimbarea animalelor de companie pe malul Someşului şi la cartodromul din Gheorgheni, fără a avansa însă un termen concret.

Astfel arata in Cluj o zona pentru plimbat cainii Astfel arata in Cluj o zona pentru plimbat cainii

În ultimii ani, Primăria Cluj-Napoca amenajează locuri corespunzătoare pentru plimbarea câinilor, dar numai pe hârtie. Anul trecut, reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca declarau că aceste spaţii sunt reglementate printr-o Hotărâre de Consiliu Local din anul 2001 şi recunoşteau că multe din ele au dispărut de-a lungul timpului. Promiteau însă că în viitorul apropiat vor fi identificate altele noi. De atunci a trecut mai bine de un an şi locurile pentru plimbarea câinilor au rămas la fel: puţine, cu suprafeţe extrem de mici şi neîngrădite. “De-a lungul timpului o mare parte dintre aceste locuri şi-au pierdut destinaţia iniţială, nemaifiind adecvate pentru plimbarea patrupedelor. Din acest motiv, în viitorul apropiat, Primăria municipiului Cluj-Napoca are în vedere identificarea unor noi terenuri adecvate pentru plimbarea câinilor. La solicitarea cetăţenilor, Primăria Cluj-Napoca ia în calcul şi îngrădirea acestor spaţii”, declarau în 2012 reprezentanţii Primăriei.

Locuri amenajate doar de formă

Proprietarii de câini din Cluj-Napoca sunt de părere că actualele locuri, pe lângă faptul că sunt foarte puţine, sunt şi foarte nesigure. “Zilele trecute am văzut şi eu locul de joacă pentru câini, pardon de plimbat câini, de la podul N Calea Floreşti. Cum să iţi laşi câinele liber acolo printre maşini şi boscheţi? S-au pus plăcuţe din astea fix prin spaţii necorespunzătoare, doar să ni se scoată ochii că ele există”, a scris Iulia, pe o reţea de socializare. La rândul său, Camelia, spune că nu îşi poate lăsa câinele liber în locurile respective pentru că nu sunt îngrădite. “Dacă îl las liber se duce în stradă printre maşini sau se duce pe trotuar la oameni, iar cei cărora le e frică de câini se tem de el pentru că e mare. Nu contează că e un câine foarte cuminte, oamenii se tem”, a spus Camelia.


Primarul promite vag că va amenaja locuri noi

În urmă cu câteva zile, primarul Emil Boc promitea la rândul său că va rezolva această problemă, dar nu a precizat un termen concret. “Nu vă ascund faptul că avem preocupări de a amenaja locuri speciale de plimbat câinii în oraş: unul pe malul Someşului, unul în Gheorgheni, la cartodrom, cu dotările specifice, îngrădite, astfel încât toţi cei care iubesc animalele şi au câini să aibă un loc adecvat pentru plimbare, iar în acelaşi timp să-i respectăm pe cetăţeni şi să le impunem sancţiuni acelora care nu respectă legea cu privire la întreţinerea câinilor”, afirma Boc într-un interviu pentru Agerpres.

În Hotărârea de Consiliu Local din 2001 figurează 30 de locuri pentru plimbarea câinilor, dar mare parte din ele au dispărut, iar în locul lor au apărut imobile sau garaje.

Ultimele Stiri
abonare newsletter