monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Clujeanul care a furat mai multe obiecte de tezaur de la Sarmizegetusa, cercetat în libertate

Vineri, 26 iulie, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul declarat de clujeanul Radu Horia-Camil împotriva încheierii Tribunalului Alba prin care s-a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a inculpatului şi a dispus anularea mandatului de arestare preventivă şi punerea de îndată în libertate a acestuia. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă.

Tribunalul Alba a admis propunerea de arestare preventivă a inculpatului Radu Horia-Camil, formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpatului pe o perioadă de 30 de zile începând cu data prinderii sale.

În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reţinut că Radu Horia Camil a fost trimis anterior în judecată, la Judecătoria Deva, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la furt calificat de bunuri culturale. Inculpatul a părăsit România şi  s-a stabilit la Londra, refuzând să se prezinte în faţa autorităţilor judiciare române.


La 5 septembrie 2010 Radu Horia Camil a fost depistat  de autorităţile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone din departamentul Kent, având în autoturism un lot de 145 monede Koson din aur 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol, în timp ce se deplasa spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a efectua tranzacţii ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile româneşti. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, prin cererea de comisie rogatorie internaţională adresată autorităţilor competente din Marea Britanie, a solicitat transmiterea actelor şi restituirea lotului monetar. Raportul de expertiză efectuat în cauză, la British Museum, a confirmat apartenenţa lotului de 145 monede Koson la un tezaur sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO.

În 16aprilie, autorităţile britanice competente au transmis actele de cercetare privind pe Radu Horia Camil autorităţilor române. Monedele indisponibilizate au fost depuse în custodia British Museum din Londra, procedura de repatriere fiind în curs de realizare.  Inculpatul mai este cercetat pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice şi două table din bronz cuprinzând legile cetăţii Troesmis din Dobrogea.


În cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: 700 monede din aur, de tip Koson, 253 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur, 13 brăţări spiralice din aur, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.