Actualitate

FOTO Investiţie de 26 de milioane de lei pentru îmbunătăţirea calităţii apei potabile din Cluj-Napoca

Compania de Apă „Someş” a finalizat lucrările de reabilitare a rezervoarele şi staţiei de pompare din Cluj-Napoca, proiect finanţat cu fonduri europene, prin această investiţie ajungându-se la o creştere a calităţii apei pentru cei 500.000 de locuitori ai judeţului Cluj.

Ceremonia de finalizare a lucrărilor a avut loc la rezervorul Rahova din Cluj-Napoca. Contractul a cuprins trei categorii de lucrări destinate a creşte gradul de siguranţă a alimentării cu apă potabilă a municipiului Cluj-Napoca. Contractul a avut în vedere construirea a trei rezervoare noi de înmagazinare a apei potabile, care vor deservi zonele rezidenţiale Făget, Borhanci şi Sopor. Zona Făget va fi deservită de două staţii noi de pompare a apei construite în cadrul aceluiaşi contract. De asemenea, au fost reabilitate pentru a creşte siguranţa alimentării cu apă rezervoarele Academiei, Rahova, Odobeşti, Alverna şi Zorilor. O altă componentă a acestui contract a fost reabilitarea unei lungimi totale de opt kilometri a aducţiunilor principale de apă ce pleacă de la staţia de tratare a apei Gilău spre Cluj-Napoca.

„Mai avem de executat încă o lucrare, încă un contract care a demarat cu două luni în urmă, şi care are finalizare în 2015, iar în scurtă vreme, începutul lunii septembrie, vom inaugura şi finalizarea staţiei de epurare Cluj-Napoca. Astăzi ne aflăm la una din locaţiile care fac parte din acest contract, şi anume reabilitarea rezervoarelor de acumulare, proiect care a vizat reabilitarea a şase rezervoare de acumulare de mare capacitate făcute de-a lungul istoriei începând cu 1932, pus în funcţiune acest rezervor, construcţia a trei rezervoare noi pentru trei zone nou extinse în municipiul Cluj-Napoca, cartierele Făget, Borhanci şi Sopor, şi reabilitarea a opt kilometri de aducţiune de apă potabilă. Construcţia rezervoarelor noi duc la îmbunătăţirea condiţiilor de transport şi de păstrare a apei potabile dinspre sursă spre consumator la calitatea cea mai bună”, a declarat Dorin Ciatarâş, directorul Companiei de Apă Someş.


Valoarea totală a contractului a fost de 26 milioane de lei, execuţia lucrărilor derulându-se pe o perioadă de 16 luni. Beneficiarii direcţi ai lucrărilor sunt locuitorii municipiului Cluj-Napoca, Dej, Gherla şi Gilău. Acest contract a făcut parte din proiectul de investiţii „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj”, co-finanţat de Uniunea Europeană, în valoare totală de 196,9 milioane euro. Contribuţia nerambursabilă a UE se cifrează la 74%, a Guvernului României la 11,3%, a autorităţilor locale la 1,9%, restul de 12,8% fiind obţinut de Compania de Apă „Someş” prin credit bancar.

„Cred că această investiţie va fi apreciată de consumatori. Este o investiţie majoră şi ce este foarte important este că suntem în grafic cu toate aceste lucrări. Astăzi discutăm de rezerva de apă a municipiului Cluj care prin această investiţie va creşte, apa potabilă servită populaţiei va fi mult mai bună. Investiţia este foarte mare, face parte dintr-un program de 196 milioane de euro, strict această investiţie a fost de 26 milioane de lei. Anul trecut când a fost secetă presiunea apei a scăzut, o parte din populaţiea din anumite cartiere a fost afectată de această scădere, acum această problemă s-a rezolvat, cantitatea de apă care va deservi populaţia va fi suficientă şi nu vor mai fi probleme indiferent de cum va fi vremea afară. Va urma staţia de epurare a Clujului care va fi gata într-o lună şi jumătate”,  a precizat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter