Actualitate

FOTO Clujul mai primeşte 7,4 milioane de lei pentru devierea Becaşului

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, vineri, după ce a vizitat şantierul noii piste a aeroportului clujean că va aloca 7,4 milioane de lei pentru lucrările privind devierea cursului pârâului Becaş.

Lucia Varga a precizat că banii vor veni în următoarele două săptămâni, pentru ca întreaga lucrare să poată fi finalizată până la sfârşitul lunii august. Aceasta a dat asigurări că apele nu vor încura noua pistă a aeroportului clujean.

„Am venit cu ceva vreme în urmă şi am promis 4 milioane de lei pentru devierea râului Murători, lucrările sunt finalizate, inclusiv digul de protecţie. Astăzi am fost şi am verificat lucrările de deviere a pârâului Becaş, lucrările sunt în grafic, sunt realizate în procent de 30%, avem toate premisele să credem că până la sfârşitul lunii august va fi finalizată şi lucrarea de deviere a Becaşului. Sunt necesare încă 7,4 milioane pentru această lucrare. În perioada următoare ne vom concentra să găsim bani pentru a finanţa şi celelalte lucrări de deviere a Someşului”, a spus Lucia Varga.


Potrivit constructorului, lucrările de deviere a Becaşului sunt finalizate în proporţie de 30%. “Până la 31 august o terminăm. Ca procent la ora actuală lucrările de deviere a pârâului Becaş sunt la 30%. Exproprierea este făcută, este terminată deja toată, era problema Consiliului Judeţean, am înţeles că săptămâna trecută s-au terminat toate operaţiunile care rau de făcut, terenul este expropriat, deci se poate lucra pe toată zona. Avem 120 de oameni care lucrează pentru a finaliza lucrarea. Într-o lună de zile de la data când preluăm terenurile ne angajăm să termină lucrarea. Astăzi se va face predarea terenului, cel târziu luni, exproprierea ca şi operaţiune este încheiată”, au precizat aceştia.

Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a dat asigurări că până în 15 octombrie lucrările la noua pistă de 2100 metri vor fi finalizate.


“Undeva în 15 octombrie această mare investiţie, pista de 2100 de metri, va deveni funcţională. Exproprierile au fost încheiate, amplasamentul se va preda astăzi, noi suntem în grafic. Mai mult de jumătate din cei chemaţi să accepte preţurile pe care noi le-am oferit în urma expertizei au acceptat aceste preţuri. Vom avea cea mai modernă pistă din România, prima după 50 de ani”, a spus Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.

Lucia Varga a mai cerut detalii despre calitatea executării lucrării, având în vedere că în alte judeţe au fost găsite mai multe nereguli. “Banul public trebuie cheltuit cu eficienţă, iar cei găsiţi vinovaţi trebuie să plătească. Trebuie să facem o listă cu proiectanţii care fac lucrări proaste, s-o facem publică şi acele firme nu vor mai avea voie să participe la licitaţii. Dacă lucrările sunt făcute prost de către constructori vom face o listă a firmelor care execută lucrări publice proaste şi îi vom penaliza”, a mai spus Varga.


Lucia Varga a mai declarat că unele acte normative vor fi modificate în sensul de a nu mai permite firmelor de construcţii fără experienţă să execute lucrări de apărare împotriva inundaţiilor. “Vom modifica câteva acte normative, în sensul în care firmele de construcţii care vor realiza lucrări de apărare împotriva inundaţiilor vor trebui acreditate. Nu putem permite ca o firmă de apartament să facă o lucrare de asemenea anvergură. Trebuie să aibă experienţă, trebuie să fi avut lucrări similare, trebuie să aibă personal calificat pentru a face aceste lucrări şi am decis ca în maximum două săptămâni să avem un draft de ordin de ministru cu condiţiile necesare acreditării acestor firme. De asemenea, vom face un fel de standard de cost, un barem minim de preţuri, pentru că am constatat la lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor preţuri diferite de la o administraţie bazinală la alta. O lucrare similară cu aceasta într-un alt judeţ costă de două ori mai mult. Şi atunci trebuie să facem ordine în sistem şi să veghem ca banul public să fie cheltuit cu responsabilitate”, a încheiat Varga.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter