monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ungaria vrea ca FMI să îşi închidă biroul de la Budapesta

Ungaria a solicitat Fondului Monetar Internaţional (FMI) să îţi închidă biroul de la Budapesta întrucât aceasta îţi va plăti, până la sfârşitul anului, datoria luată în 2008. Protocolul spune însă că finalizarea unui acord de împrumut presupune şi închiderea biroului Fondului din ţara respectivă, însă cum vecinii unguri nu au returnat încă toată datoria, decizia finală aparţine FMI.

Steagul Ungarie, sursă foto: www.evz.ro

Guvernatorul băncii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, i-a transmis o scrisoare directorului general al FMI, Christine Lagarde, în care afirmă că biroul din Budapesta al instituţiei internaţionale ar trebui închis, "menţinerea acestuia nemaifiind justificată", întrucât Ungaria "va plăti, probabil, un împrumut FMI luat în 2008 înainte de termen, până la sfârşitul acestui an". Matolcsy este reprezentantul Ungariei în Consiliul Guvernatorilor FMI, din care fac parte toate statele membre, conform Gândul.info.


Scrisoarea transmisă conducerii FMI a fost postată şi pe site-ul băncii Ungariei. Matolcsy a notat şi că autorităţile de la Budapesta apreciază cooperarea cu reprezentantul FMI în Ungaria, Irina Ivaşenko, despre care a afirmat că a avut un rol cheie în succesul acordului cu Fondul.

"În lumina acestor lucruri, propun închiderea biroului local al FMI", a afirmat Matolcsy în scrisoarea de o pagină postat pe site-ul băncii.

Ungaria a încheiat la sfârşitul anului 2008 un acord de împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro cu FMI, UE şi Banca Mondială, în contextul izbucnirii crizei financiare globale.

Etichete: fmi imprumut ungaria