Actualitate

Cum ajungea ȘPAGA în buzunarul şefului de la Direcţia Silvică Cluj?

Magistraţii Curţii de Apel au respins, miercuri, recursul avocaţilor lui Traian Mariş, şeful Direcţiei Silvice Cluj, împotriva măsurii de arest preventiv dată de Tribunalul Cluj, astfel că acesta va rămâne după gratii. Avocaţii lui Traian Mariş  au declarat în faţa instanţei că declaraţiile martorilor sunt contradictorii şi în plus nu există probe care să demonstreze că Mariş a cerut bani pentru a-i menţine pe pădurari în funcţie.

În faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Cluj Mariş a declarat: „Vă rog să dispuneţi judecarea mea în libertate. Dezastrul în ceea ce priveşte pădurile din Cluj nu l-am cauzat eu. Am încercat să opresc acest dezastru“.

La data de 15 aprilie 2013 Traian Mariş a primit de la Valentin Mariş suma de 10.000 de lei, provenită de la denunţătorii Tomoş Voicu şi Călin Bîlc, care au contribuit fiecare cu câte 5000 de lei, pentru ca inculpatul, în calitatea sa de director al Direcţiei Silvice Cluj, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să-i asigure lui Valentin Mariş, angajat ca pădurar în cadrul aceleiaşi direcţii, stabilitate pe funcţia deţinută şi rezultate favorabile la controalele efectuate bianual privind modul de îndeplinire a sarcinilor de serviciu precum şi pentru a nu dispune sancţionarea celor doi denunţători. Tomoş Voicu are funcţia de pădurar în cadrul instituţiei conduse de către Traian Mariş, iar Călin Bîlc este şeful unui district (Districtul Silvic Beliş) din subordinea aceleiaşi instituţii, precum şi şeful direct al lui Tomoş Voicu.


“Din actele de la dosarul de urmărire penală transpare faptul că în cadrul Direcţiei Silvice Cluj se manifestă o conduită profesională a angajaţilor acestei instituţii care conduce la concluzia că se practică strângerea unor cotizaţii de tip mafiot, plăţi ce ar părea să fie făcute pentru asigurarea posturilor, funcţiilor şi pentru acoperirea furturilor de material lemnos, activităţi ilicite în care s-ar părea că sunt implicaţi majoritatea angajaţilor acestei instituţii, evident, sub oblăduirea şi protecţia inculpatului, care este tocmai persoana ce ar trebui să vegheze la respectarea strictă a normelor legale şi la combaterea unor practici de acest gen”, se arată în motivarea Tribunalului Cluj, cel care a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Traian Mariş.

 


Procurorul DNA a arătat la data de 18 aprilie când s-a decis arestarea preventivă a lui Mariş că “este surprinzătoare nonşalanţa cu care inculpatul recunoaşte primirea unei sume de bani importante, respectiv 10.000 de lei de la un subaltern care realizează venituri lunare modeste de circa 800 de lei, în baza unor relaţii de prietenie, aşa cum afirmă inculpatul, cu toate că o asemenea sumă reprezenta veniturile martorului Valentin Mariş pe un an întreg. Prin toate probele de la dosar se vădeşte existenţa unor practici vechi în cadrul instituţiei conduse de către inculpat, de pretindere a unor sume de bani de la subalterni, practici preluate şi de către inculpat, care avea toate atribuţiile necesare, conform fişei postului, de a aviza controalele dispuse conform bunului său plac şi contribuţiei subalternilor. Inculpatul a încercat să sugereze pe parcursul declaraţiei sale că este în relaţii de duşmănie cu cei doi denunţători, însă cu toate acestea nu îşi poate explica ce interese avea Valentin Mariş să dea declaraţiile pe care le-a dat în faţa organelor de urmărire penală, în condiţiile în care chiar inculpatul afirmă că este în relaţii de prietenie cu această persoană”.

“Clientul meu are conştiinţa datoriei împlinite. El a dispus efectuarea tuturor controalelor necesare faţă de cei doi denunţători şi nu a practizat niciun moment cu aceştia”, a susţinut în faţa judecătorilor de la Tribunalul Cluj, Călin Budişan , avocatul lui Traian Mariş


 

Judecătorii care au dispus arestarea preventivă a şefului Direcţiei Silvice Cluj arată că “Traian Mariş a fost ascultat unde a susţinut că niciodată anterior datei de 15 aprilie 2013 nu a pretins, nu a primit şi nu a acceptat promisiuni de bani sau de alte foloase de la denunţători sau de la alte persoane pentru a-şi îndeplini sau a nu-şi îndeplini anumite atribuţii de serviciu. Inculpatul a mai arătat că la data de 15 aprilie 2013 a primit de la Valentin Mariş suma de 10.000 de lei, însă în considerarea unor vechi relaţii de prietenie, şi fără ca între cei doi să existe la acel moment discuţii legate de modul în care inculpatul ar urma să îşi îndeplinească sau să nu-şi îndeplinească anumite atribuţii de serviciu. Cercetarea inculpatului în stare de libertate ar genera un sentiment de insatisfacţie şi tulburare la nivelul percepţiei opiniei publice, putându-se concluziona că în cazul aşa-zisei infracţionalităţi a „gulerelor albe" organele statului nu acţionează cu destulă fermitate, rigoare şi consecvenţă”.


Mariş a fost numit director la Direcţia Silvică în iunie 2012, iar înainte a fost şeful Ocolului Silvic Gilău.


Citește și:


Şeful Direcţiei Silvice Cluj A FOST ARESTAT!

UPDATE: Şeful Direcţiei Silvice Cluj a fost REŢINUT de DNA Cluj!

Ultimele Stiri
abonare newsletter