Actualitate

Sistemele de răcire la centrala nucleară Fukushima, relansate în urma penei de curent

<p><strong>Operatorul centralei nucleare Fukushima, Tepco, a anunţat miercuri că a relansat toate sistemele de răcire ale piscinelor de stocare a combustibilului uzat, oprite după o pană de curent, luni seara.

"La ora 00.12, sistemul de răcire al piscinei centrale a fost repus în funcţiune", a explicat Tokyo Electric Power (Tepco) într-un comunicat. Compania a adăugat că sistemele au fost, de asemenea, relansate pentru piscinele de stocare ale reactoarelor 3 şi 4, marţi seara. Cel al piscinei reactorului 1 a fost repus în funcţiune marţi dimineaţa.


Aceste sisteme au fost întrerupte brusc luni seara, după o pană de curent de origine inexplicabilă la centrala Fukushima Daiichi.

Incidentul nu a afectat, în schimb, injectarea de apă în reactoarele 1 şi 3, al căror combustibil s-a topit în urma accidentului nuclear din 2011, a subliniat Tepco.


Compania de electricitate a precizat că temperatura piscinei centrale, care conţine peste 6.000 de bare de combustibil uzat, era de 31,8 grade Celsius la repunerea în funcţiune a sistemului de răcire, cu mult sub pragul de siguranţă stabilit de Tepco, de 65 de grade Celsius.

Dacă apa nu mai este răcită, ea se încălzeşte la contactul cu combustibilul nuclear şi, în cazul în care căldura devine prea puternică, se evaporă, riscând să lase combustibilul expus contactului cu aerul, ceea ce duce la emisia de radiaţii.



Citeşte şi:

PANĂ DE CURENT la centrala nucleară Fukushima



Ultimele Stiri
abonare newsletter