Actualitate

Zeci de clujeni au luat parte la tururile ghidate ale Clujului

<p /><img src="documente/stories/2012/06_iunie/01/02-cluj _sc_36.jpg" border="0" align="left" /><br />Cele trei tururi inedite ale oraşului, organizate în cadrul evenimentelor legate de Zilele Clujului, au stârnit interesul foarte multor persoane.



Primul tur, Matei Corvin a avut loc luni, de la ora 11 şi timp de trei ore, participanţii au mers pe urmele marelui rege, născut la Cluj în 1443, în casa care îi poartă numele, azi Universitatea de Artă şi Design.

Vizita a cuprins apoi Biserica şi Mănăstirea Franciscană, unde viitorul rege, copil fiind, şi-a petrecut primii ani de şcoală, precum şi Biserica Sf. Mihail, unde a fost botezat Matia. A fost vizitat şi grupul statuar din faţa bisericii. Turul s-a încheiat cu Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu, cunoscută şi ca Biserica Matia, fiind ctitoria marelui rege, care a finanţat construcţia acesteia prin donaţia de blocuri de sare, valuta forte a acelei vremi.

A urmat turul confesiunilor religioase

Marţi, tot de la ora 11, a avut loc al doilea tur, al confesiunilor religioase. Au fost vizitate şapte biserici, iar participanţii au aflat istoria a şapte confesiuni religioase care au marcat creştinismul de-a lungul secolelor. Potrivit Biroului Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca, au fost vizitate Biserica Piaristă, Biserica Ortodoxă din Deal, Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail, Biserica Evanghelică (Luterană), Biserica Unitariană (Clujul fiind locul de naştere al unitarianismului), Catedrala Greco-Catolică şi Biserica Reformată (Calvină).

50 de persoane la turul „Ştiaţi că...”

Interesul participanţilor a fost tot mai mare de la un tur la altul, astfel încât la ultimul tur, intitulat sugestiv „Ştiaţi că...”, desfăşurat miercuri, de la ora 14.00, a participat un grup de aproape 50 de persoane, cele trei tururi însumând mai mult de şaptezeci de participanţi. Cei care au luat parte la tur au aflat lucruri inedite, despre zidul vechiului oraş roman care traversa curtea din spatele Centrului de Informare Turistică, despre istoricul universităţii clujene, cea mai mare din ţară, dar şi cea mai veche şi despre Bibiloteca Centrală Universitară, despre Cimitirul Central („Hasengarten” – grădina cu iepuri), despre zidurile cetăţii medievale (cea mai veche construcţie din Cluj, datând din secolul al XIII-lea – turnul oraşului şi vechea închisoare medievală care adăposteşte astăzi Muzeul de Speologie Emil Racoviţă.

abonare newsletter