Actualitate

Sute de clujeni, verificați prin eDAC, noul sistem de verificare a actelor de identitate - FOTO

Aplicaţia eDAC a fost folosită de poliţiştii clujeni, în premieră, noaptea trecută, pentru verificarea documentelor de identitate.

Sute de clujeni, verificați prin eDAC. FOTO: IPJ Cluj Sute de clujeni, verificați prin eDAC. FOTO: IPJ Cluj

 

 


Poliţiştii din Cluj au folosit în premieră, în noaptea de sâmbătă spre duminică, aplicaţia eDAC pentru verificarea documentelor de identitate, în cadrul unor acţiuni pe linie rutieră organizate în centrul municipiului.
 

Începând cu data de 31 martie, ora 0, în contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a fost operaționalizat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne un nou sistem de verificare a documentelor de identitate.


Cu ajutorul dispozitivelor electronice mobile pe care a fost instalată aplicația, de tip telefon sau tabletă, se poate realiza într-un timp foarte scurt scanarea documentului prezentat de persoana verificată (carte de identitate, pașaport) aplicația eDac generând în mod automat date existente în bazele de date ce aparțin autorităților române, cât și cele ce țin de spațiul Schengen. În acest sens, se facilitează interacțiunea cu cetățenii și se reduce timpul de verificare.

Sute de clujeni, verificați cu noua aplicație

Astfel, în cursul nopții de 30-31 martie polițiștii aflați în serviciu au acționat la nivelul întregului județ pentru siguranța cetățenilor, utilizând terminalele mobile prevăzute cu noul sistem de verificare a datelor.


În cadrul activităților au fost legitimate 687 de persoane, fiind verificate prin intermediul aplicației eDAC aproximativ 580 de persoane.

De asemenea, polițiștii au oprit în trafic pentru verificări 422 de autovehicule și au efectuat 218 testări în privința consumului de alcool sau substanțe interzise la volan.


Amenzi de peste 45.000 de lei

În urma controalelor efectuate au fost aplicate 89 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de peste 45.000 de lei, fiind constatate și 4 infracțiuni flagrante la regimul circulației pe drumurile publice.

Totodată, pentru abaterile săvârșite de 5 conducători auto s-a impus suspendarea dreptului de a conduce, iar în alte 4 cazuri, reținerea certificatului de înmatriculare.


În cadrul controalelor, au fost semnalate următoarele cazuri: 

  • În jurul orei 00.15, polițiștii din Câmpia Turzii au oprit în trafic pentru verificări, pe strada Avram Iancu, autoturismul condus de un tânăr de 20 de ani, din municipiu. Tânărul a fost testat cu aparatul Drugtest, reieșind indicii cu privire la consumul de substanțe interzise. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală pentru recoltarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise. De asemenea, s-a impus controlul corporal al pasagerului dreapta față, respectiv un tânăr de 19 ani, asupra căruia polițiștii au descoperit și ridicat o țigaretă susceptibilă de a produce efecte psihoactive, un dispozitiv de mărunțit substanțe vegetale care conținea urme de materie vegetală de culoare verzuie, precum  și alte accesorii de ambalat țigarete. Acestea au fost ridicate, ambalate și sigilate, urmând a fii înaintate către BCCO Cluj. În cauza se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
  • În jurul orei 01.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla au interceptat în trafic pe strada Liviu Rebreanu din municipiu, un bărbat de 52 de ani, din comuna Fizeșu Gherlii, care conducea un autoturism aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, respectiv 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat. În baza celor constatate, conducătorului auto i-au fost recoltate doua probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fără cozi la controlul actelor de identitate! Intrarea în Air Schengen, marcată de Aeroportul din Cluj - FOTO/ VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter