Actualitate

Mii de dosare dispar „ca prin ceață” de pe portalul instanțelor de judecată

Mii de dosare dispar „ca prin ceață” de pe portalul instanțelor. România se numără printre țările care încă nu a reușit să pună la punct un registru care poate fi accesat public și gratuit cu privire la persoanele certate cu legea.

Mii de dosare dispar ca prin ceață de pe portalul instanțelor de judecată. Sursă foto: Pixabay.com Mii de dosare dispar ca prin ceață de pe portalul instanțelor de judecată. Sursă foto: Pixabay.com

 

 


Mii de dosare dispar ca prin ceață de pe portalul instanțelor, notează gandul.ro. România se numără printre țările care încă nu a reușit să pună la punct un registru care poate fi accesat public și gratuit cu privire la persoanele certate cu legea, cum este în multe țări din Europa. 

 


Fiecare instanță din țara noastră are un site în cadrul portal.just.ro, iar toate informațiile sunt introduse și întreținute de către personalul instanțelor, cu excepţia informaţiilor despre dosare şi şedinţe. Portalul instanțelor de judecată ar trebui să aibă un rol-cheie în transparența actului de Justiție din România, să ușureze obținerii informațiilor referitoare la un proces, la stadiul în care se află un dosar, când sunt fixate termenele de judecată, care au fost motivele amânărilor, cheltuieli de judecată ori părțile implicate. În practică, însă, situația se prezintă diferit. În multe cazuri, site-ul ascunde informații despre condamnații sau suspecți cu nume sonore. 

Pe portalul instanțelor de judecată nu mai pot fi consultate mii de dosare. Spre exemplu, interlopi precum Nuțu și Sile Cămătaru, politicieni corupți - Cristian Rizea, dar și vedete condamnate de conducere sub influența substanțelor psihotrope, precum fiul lui Ilie Dumitrescu sau fiul lui Dan Bittman, nu mai apar pe portal.just.ro. 


De asemenea, nu mai poate fi găsit dosarul lui Cristian Cioacă, condamnat pentru uciderea avocatei Elodia, nici dosarul criminalului Konstantinos Passaris (pot fi descoperite doar cererile de eliberare condiționată), dar nici cel al traficanților de droguri din Portul Constanța, acolo unde mai mulți cetățeni străini au fost prinși cu cu peste 2,3 tone de cocaină, într-un depozit din Eforie Nord, în anul 2016. 

Totodată, a dispărut și dosarul celui etichetat drept „Baronul drogurilor din Balcani” – Evelin Banev și nu mai pot fi găsite dosarele Revoluției Române din 1989 și nici dosarele marilor jocuri piramidale din România, potrivit sursei citate. 


Criteriile de eliminare ale acestor informații sunt, încă, necunoscute, iar faptul că există o adevărată „mașină de spălat” în ceea ce privește multe dosare de crimă organizată, de corupție, de infracțiuni împotriva vieții sau împotriva integrității unei persoane ridică și întrebarea referitoare la utilitatea, în ultimă instanță, a portalului instanțelor de judecată.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Patru inspectori de trafic rutier şi un viceprimar, trimişi în judecată de DNA Cluj, în dosarul privind „protecţia” asigurată unor firme de transport

Ultimele Stiri
abonare newsletter