Actualitate

Anul 2023, „cel mai călduros'” din istorie

Anul 2023 va fi cel mai călduros din istorie, după o lună noiembrie „extraordinară”, care a devenit a şasea lună consecutivă ce doboară recorduri.

Anul 2023, cel mai călduros din istorie   Foto: pixabay.com Anul 2023, cel mai călduros din istorie Foto: pixabay.com

 

Ultima lună, cu o medie de 14,22 grade Celsius pe glob, a depăşit cu 0,32 grade Celsius recordul anterior, stabilit în noiembrie 2020, potrivit Agerpres.


De asemenea, noiembrie 2023 a fost cu 1,75 grade Celsius mai călduroasă comparativ cu media înregistrată în această lună în perioada 1850-1900, care corespunde epocii preindustriale.

Toamna boreală (din septembrie până în noiembrie, în emisfera nordică) a fost, aşadar, cea mai călduroasă din istoria acestor înregistrări, cu 15,3 grade Celsius, cu „o marjă largă” de 0,88 grade Celsius peste medie.


 

„2023 are acum şase luni şi două sezoane record. Acest noiembrie extraordinar, care include două zile cu temperaturi cu 2 grade peste perioada preindustrială, face ca 2023 să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată în istorie”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al serviciului pentru schimbări climatice (C3S) din cadrul Copernicus, citată într-un comunicat.


Începând din luna ianuarie, temperatura medie a fost cea mai ridicată măsurată vreodată în primele 11 luni ale anului: cu 1,46 grade Celsius peste media climatică pentru perioada 1850-1900 şi cu 0,13 grade Celsius mai ridicată comparativ cu primele 11 luni din 2016, încă cel mai călduros an.

„Atât timp cât concentraţiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, nu ar trebui să ne aşteptăm la rezultate diferite de cele observate în acest an. Temperatura va continua să crească, la fel şi efectele valurilor de căldură şi ale secetei”, a avertizat Carlo Buontempo, directorul C3S, citat în comunicat.


Fenomenul climatic ciclic El Nino, deasupra Oceanului Pacific, alimentează în continuare creşterea temperaturilor în 2023, dar, pentru moment, nu a atins încă apogeul.

În noiembrie 2023, temperatura de la suprafaţa oceanului a fost, de asemenea, cea mai ridicată pentru această perioadă a anului, cu 0,25 grade Celsius peste vârful anterior, din noiembrie 2015. Acest nou record de căldură se adaugă celor deja doborâte în fiecare lună începând din aprilie.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
 

abonare newsletter