Actualitate

O facultate din Cluj spune „NU” parcărilor pentru mașini și face loc arborilor. FOTO

O facultate din Cluj-Napoca, FSPAC, a transformat un spațiu destinat parcărilor pentru mașini într-o zonă verde de relaxare pentru studenți și trecători.

Spațiu pentru parcarea mașinilor, transformat în zonă verde de relaxare la FSPAC / Foto: Facebook - FSPAC Spațiu pentru parcarea mașinilor, transformat în zonă verde de relaxare la FSPAC / Foto: Facebook - FSPAC

 

 


Proiectul de regenerare urbană este conceput în jurul conceptului de green oasis – un spațiu verde cu arbori, vegetație și mobilier urban poziționat astfel încât să faciliteze socializarea în grupuri mici.

Proiect de regenerare urbană la FSPAC / Foto: Facebook - FSPAC


„Am derulat un proiect de regenerare urbană a spațiului exterior din jurul clădirii FSPAC de la adresa strada Gen. Traian Moșoiu nr. 71. Acest spațiu exterior, folosit anterior ca o parcare pentru FSPAC, a presupus crearea unei zone de relaxare și petrecere a timpului liber pentru studenții și personalul FSPAC, dar și pentru oamenii din vecinătate sau chiar pentru trecătorii care tranzitează zona”, au transmis reprezentanții FSPAC.


Zonă de relaxare la FSPAC, transformată dintr-o parcare pentru mașini / Foto: Facebook - FSPAC

La acest proiect se va adăuga în viitor și un perete verde exterior, utilizând unul dintre pereții clădirii FSPAC.

„Acest proiect a fost dezvoltat din dorința de a reda comunității FSPAC, dar și comunității mai largi din Cluj-Napoca un spațiu exterior care nu era amenajat pentru oameni ci mai degrabă pentru mașini. Proiectul este aliniat cu valorile celor trei organizații implicate care au o preocupare accentuată atât pentru natură și proiecte verzi cât și pentru bunăstarea angajaților și a comunității. Ideea inițială a acestui proiect a aparținut unui student masterand din Mexic, Luis Alvarez, specializat în dezvoltare comunitară, care s-a implicat pe perioada masteratului în identificarea unor alternative de redezvoltare a parcării FSPAC, insistând asupra rolului FSPAC în comunitate”, potrivit reprezentanților FSPAC.


Regenerare urbană - loc pentru studenți și trecători / Foto: FSPAC - Facebook

Inițiativa a fost salutată și de primarul orașului:

Loc de șezut / Foto: FSPAC - Facebook

„Arbori în loc de parcări pentru mașini! Felicitări Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării pentru acest proiect de regenerare urbană, modern și european! Un model de bună practică pe care îl susținem și îl recomandăm tuturor celor care pot implementa proiecte de regenerare urbană, cu accent pe dimensiunea verde, nepoluantă”, a transmis și primarul Emil Boc.


Cum arăta înainte clădirea FSPAC și cum arată acum / Foto: Facebook - FSPAC 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Maraton de dezbatere pe tema arborilor din centru. Viceprimar: „Nu am ajuns la nicio concluzie!” Ce se va alege de copacii de pe strada Universității?

Lanț uman în jurul copacilor de pe Universității, în semn de protest. Primăria îi invită pe clujeni la o dezbatere. FOTO

abonare newsletter