Actualitate

Dezbatere publică despre clasa zero

<p />Înfiinţarea clasei zero va fi subiectul unei dezbateri publice care va avea loc vineri, 24 februarie, de la ora 13.00, în sala de conferinţe a Cluj Arena. Evenimentul este organizat de Fundaţia Părinţi Clujeni şi Lobby pentru Transilvania.

Dezbaterea publică va fi organizată în condiţiile în care Ministerul Educaţiei nu a iniţiat un dialog social cu părinţii, cadrele didactice şi autorităţile locale, după cum motivează organizatorii evenimentului.

Aceştia adaugă că nu există nici „studii și cercetări care să dovedească necesitatea, modalitatea și impactul implementării clasei pregătitoare, precum și posibila testare a acesteia în centre pilot, clasa pregătitoare a devenit o problemă cu posibile efecte psihosociale și emoționale negative asupra a aproximativ 5.500 de copii și 7.000 de părinți din Cluj”.

Organizatorii dezbaterii mai spun că există multiple dileme ale implementării clasei pregătitoare, precum școala vs gradiniță, necesitatea unui număr mare de săli de clasă adecvate, a dotărilor specifice (mobilier modular adecvat, băi, jucării diversificate, materiale didactice), a spațiilor special amenajate pentru somnul obligatoriu al copilului de 6 ani, dar și o problemă de resurse umane şi resurse materiale.

Audierea publică îşi propune să identifice posibile răspunsuri şi să ofere soluţii argumentate la problemele semnalate care ţin de înfiinţarea clasei zero.

Opiniile colectate prin procedura de audiere publică se vor sintetiza într-un raport care vor fi trimise Ministerului Educaţiei.

abonare newsletter