Timp Liber

3 aprilie, Ziua Jandarmeriei Române. Acum 172 de ani a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei

La 3 aprilie se sărbătorește Ziua Jandarmeriei Române. În urmă cu aproape două secole, Alexandru Ghica, domul Moldovei, a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei.

3 aprilie, Ziua Jandarmeriei Române. Acum 172 de ani a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei/ Sursă foto: Jandarmeria Română - Facebook 3 aprilie, Ziua Jandarmeriei Române. Acum 172 de ani a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei/ Sursă foto: Jandarmeria Română - Facebook

 

 


Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1850, domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, potrivit site-ului oficial al Jandarmeriei Române, www.jandarmeriaromana.ro.

 


Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în întreaga istorie a Jandarmeriei Române. Potrivit documentului, Regimentul de jandarmi din Moldova se împărţea în două subdiviziuni, fiecare având în zona de responsabilitate câte şase ţinuturi (judeţe). Fiecărui ţinut îi era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 de jandarmi călări şi pedeştri.

Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893.

Jandarmeria, după ce a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, a participat pentru prima dată la un război modern în anii 1877-1878 (Războiul de Independenţă), apoi la cel de-Al Doilea Război Balcanic (1913) şi la Primul Război Mondial (1916-1918). După înfăptuirea României Mari, a avut loc un amplu proces de remodelare a structurilor existente înainte de război. Astfel, la 23 martie 1929, Parlamentul a pus bazele unei legi moderne şi complete de organizare a Jandarmeriei rurale şi, în acelaşi an, regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) a promulgat Statutul Jandarmeriei Rurale, care garanta: stabilitate, înaintare, retribuţii şi alte indemnizaţii, gradaţii, pensii, condiţii de căsătorie, recompense, se mai arată pe site-ul www.jandarmeriaromana.ro.

Activitatea Jandarmeriei Române este reglementată, în prezent, de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei. Potrivit legii, „Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.


 

CITEȘTE ȘI:

19 martie, Ziua pașaportului românesc. Acum 110 ani regele a promulgat prima lege modernă pentru pașapoarte

Ce se sărbătorește pe 15 martie? Este ziua mondială a protecției consumatorului, dar și a discursului

Ultimele Stiri
abonare newsletter