Timp Liber

Iluzie optică uimitoare, creată de Munții Retezat. Un fenomen prezent doar primăvara creează imagini de poveste.

Imagini desprinse parcă dintr-o altă lume. Imaginile surprise în timpul primăverii cu Munții Retezat oferă o panoramă spectaculoasă.

Munții Retezat creează primăvara o iluzie optică uimitoare. FOTO: Facebook/ Târsa Platoul Luncanilor Munții Retezat creează primăvara o iluzie optică uimitoare. FOTO: Facebook/ Târsa Platoul Luncanilor


 

 


De-a lungul timpului, Munții Retezat au fost mereu o sursă de fascinație pentru oameni. Exploratorii au fost uneori martori ai unor fenomene optice extrem de rare, cum ar fi spectacolele de lumină ce apar pe cerul deasupra munților.

 


George Resiga, salvamontist, a relatat o experiență remarcabilă, descrisă în paginile fostului ziar local „Zori Noi”. El povestește despre luminile care s-au ridicat deasupra văii, formând figuri geometrice incredibile, pentru ca apoi să dispară fără urmă.

Aceste fenomene, alături de cutremurele resimțite de unii exploratori în Retezat, au generat controverse și au stârnit curiozitatea publicului. Pe lângă fenomenele optice, în Retezatul Mic, o regiune calcaroasă a masivului, s-au auzit ropotele unor râuri subterane, întărind aura de mister a acestor locuri.


Chiar și de la distanță, Munții Retezat pot părea cu totul ireali. Fotografiile cu Castelul Corvinilor din Hunedoara, având în fundal Munții Retezat, pot crea iluzii optice uimitoare, generând impresii false pentru cei neinițiați în geografia zonei.

Deși distanța dintre castel și munți este semnificativă, perspectiva și claritatea aerului fac ca peisajul să pară aproape ireal, iar acest fapt a fost considerat trucare de unii observatori mai puțin avizați.


Pentru amatorii de fotografie, surprinderea imaginilor perfecte necesită echipament specializat și o locație strategică, precum Dealul Răcăștiei de deasupra ruinelor fostului combinat siderurgic din Hunedoara.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Ultimele Stiri
abonare newsletter