Timp Liber

Caniculă și ploi în primele 2 săptămâni din august. În Transilvania vom avea temperaturi de 35 de grade

Primele două săptămâni ale lunii august vin cu vreme caniculară, dar și cu ploi. Vezi care este prognoza meteo pentru Transilvania.

Clujeni, în stația de autobuz, pe caniculă / Foto: arhivă monitorulcj.ro Clujeni, în stația de autobuz, pe caniculă / Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


Vremea călduroasă (sau chiar caniculară) şi instabilitatea atmosferică vor reprezenta caracteristica meteorologică a următoarele două săptămâni (31 iulie - 13 august).

 


În această perioadă, regimul pluviometric (ploile) va fi unul uşor excedentar (care trece de nivelul normal) în majoritatea regiunilor, arată prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Transilvania, în perioada 3 - 6 august, vremea va fi călduroasă, local chiar caniculară (cu precădere pe 4 august), cu valori medii de 32 - 35 de grade, ziua, şi 15 - 18 grade, noaptea (uşor mai mici în zonele depresionare). În restul perioadei de referinţă, temperaturile vor fi mult mai ponderate, cu maxime de 24 - 28 de grade şi minime de 12 - 16 grade, fiind posibile valori (atât maxime, cât şi minime) chiar mai coborâte în intervalul 7 - 8 august. Va ploua local în primele zile şi spre finalul intervalului, iar în perioada 7 - 8 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi intense, astfel că local va ploua mai mult decât în mod obișnuit.


La munte, pe parcursul primei săptămâni, temperaturile vor fi în creştere, vremea devenind foarte caldă în perioada 3 - 6 august, când media maximelor va fi de 22- 28 de grade, iar cea a minimelor de 12 - 16 grade. Estimările prognostice indică o vreme răcoroasă, în special la altitudini mari, în perioada 7 - 8 august. Averse pe arii relativ extinse vor fi la începutul intervalului, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat între 5 şi 8 august, la început în masivele vestice, apoi în cea mai mare parte a zonei montane. 

Citește mai multe pe defapt.ro

CITEȘTE ȘI:

Școli și biserici distruse de ploi în județul Cluj

Cum te protejezi pe munte dacă ești prins de furtună? Salvamontiști: „NU căuta refugiu în grote”

COD GALBEN de vreme rea. O parte din județul Cluj, afectată de vijelii și grindină

abonare newsletter