Timp Liber

Ce poți face azi pe Strada Potaissa? Clujenii, așteptați să ia prânzul la Masa Bunei Vecinătăți

Duminică, clujenii sunt așteptați „cu masa pusă” pe strada Potaissa, la Masa Bunei Vecinătăți. Piața de Flori Altfel continuă pe cea mai simpatică stradă din centru pentru încă două zile.

Ce poți face azi pe Strada Potaissa? FOTO: Facebook/ Strada Potaissa Ce poți face azi pe Strada Potaissa? FOTO: Facebook/ Strada Potaissa

 

 


După o zi de sâmbătă productivă și educativă, atmosfera zilei de duminică pe strada Potaissa va fi de relaxare și socializare. 

 


Sâmbătă, mai mulți studenți români și germani au stat de vorbă cu clujenii din toate colțurile orașului, în încercarea de a afla ce își doresc aceștia de la orașul lor. Pe urmă, tinerii au dialogat cu doi arhitecți de renume:  Udo Weilacher, decanul Facultății de Peisagism Industrial și Arhitectural din München și Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Mai mulți studenți români și germani au stat de vorbă cu arhitecți cunoscuți din Munchen și Cluj. FOTO: Facebook/ Strada Potaissa

„Astăzi ne-am uitat optimiști către viitor. Și ne-am bucurat de energia adusă de studenții români și germani care, totodată, ne-au demonstrat în ultimele zile că nu există limite atunci când vorbim despre creativitate. Din câteva scaune banale au creat adevărate instalații care s-au transformat în «instrumente de sondare a schimbării» și au stat de vorbă cu zeci de clujeni. 


Ce au descoperit? Clujenii vor mai mult verde și mai puțin gri, își doresc spații publice în cartiere, locuri pentru copii sau familii și mai multe proiecte culturale. Iar #StradaPotaissa e un doar un exemplu al felului în care mici schimbări pot produce efecte extraordinare. 

Arhitecții Udo Weilacher (decanul Facultății de Peisagism Industrial și Arhitectural din München) și Șerban Țigănaș (decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism  UT Cluj-Napoca) au intrat și ei în dialog. De altfel, discuția încheie prima săptămână a unui grup de 24 de studenți români și germani în Cluj-Napoca, inițiativă facilitată de Daisler Asociația”, arată organizatorii.


Trei „comori ascunse” în cadrul Pieței de Flori Altfel

Piața de Flori Altfel, desfășurată până mâine pe strada Potaissa, surprinde la orice pas. Iată trei „comori ascuse” din cadrul târgului:

  • O ceașcă „vie” de cafea: Cafeaua de dimineață e mai aromată pe Strada Potaissa. Unde mai pui că poți pleca de aici cu un ghiveci simpatic în care îți vei cultiva acasă micul arbore din care obținem cea mai delicioasă licoare? Îl găsiți la Flora Boutique, alături de muuulte alte minunății: suculente, cactuși, aranjamente simpatice și chiar broșe din ceramică, toate perfecte pentru un cadou special.
O ceașcă „vie” de cafea. FOTO: Facebook/ Strada Potaissa
  • Sirop răcoritor și aromat de lavandă: Dacă ați mai fost în alți ani pe Strada Potaissa, sigur vă amintiți de lavanda de pe Someș. La micul stand cochet nu veți găsi doar buchete parfumate, ci și siropuri aromate, săpunuri, saie de baie, uleiuri și apă florală. Realizate cu multă pasiune din frumoasa cultură localizată în Bonțida, produsele devin rapid preferatele celor care iubesc natura și vor să o regăsească în rutina zilnică. 
Sirop răcoritor și aromat de lavandă. FOTO: Facebook/ Strada Potaissa
  • Mentă cu aromă de ciocolată sau ananas: Mentă cu aromă de ciocolată, căpșuni sau ananas? Ați intuit bine, găsiți toate aceste sortimente inedite pe Strada Potaissa. Anna ne invită în a sa Urban Garden, în care, ca prin magie, cresc cele mai speciale varietăți de plante aromatice. Totul cu și din pasiune pentru natură. Dacă o vedeți pe Potaissa, nu ezitați s-o trageți de mânecă. Veți afla de la ea cele mai fascinante povești. 
Anna ne invită în grădina sa în care, ca prin magie, cresc cele mai speciale varietăți de plante aromatice. FOTO: Facebook/ Strada Potaissa

Masa Bunei Vecinătăți

Duminică, 4 iunie, florarii și vizitatorii se pun la aceeași masă și împart preparate delicioase, dar și povești cu tâlc. Timp de două ore, între 13 și 15, timpul stă în loc pe cea mai frumoasă stradă din Cluj-Napoca. Toată lumea e binevenită, participarea fiind condiționată de aducerea unui preparat. 


Clătite pufoase, limonadă cu lavandă, salată cu legume proaspăt culese din grădină, zacuscă, dulceață acrișoară de căpșuni, gogoși rostogolite în zahăr pudră sau, de ce nu, o tradițională slănină servită cu pâine de casă. Toate își găsesc loc pe Masa Bunei Vecinătăți.

Clujenii sunt așteptați la Masa Bunei Vecinătăți. FOTO: Asociația Daisler

Vendorii ies din spatele standurilor, vizitatorii se alătură, iar atmosfera devine una incredibilă. Parcă mai mult ca oricând apare la orizont sentimentul de comunitate. 

„Pregătim de acasă bucate alese, ne adunăm cu mic și mare și le împărțim bucuroși cu cei din jur. E pentru a treia oară când ne așezăm împreună la masă pe Potaissa și trebuie să vă mărturisim că momentul de anul trecut a fost unul cel puțin magic. Dincolo de flori, proiectul e unul care creează conexiuni. Garantăm că deși poate ne așezăm la masă necunoscuți, ne ridicăm prieteni”, spune Andi Daiszler, inițiatorul evenimentului. 

Clujenii au ocazia, așadar, de a lua parte la mic picnic într-un loc de poveste, cu oameni zâmbitori, emoții aparte și mii de flori. Iar la finalul mesei delicioase continuăm sesiunile de cumpărături la standurile celor 17 vendori care au adus, între altele, lavandă, plante aromatice, flori de sezon sau arbuști potriviți pentru o grădină cochetă.

Strada Potaissa - Piața de flori altfel este un eveniment prezentat de Raiffeisen Bank, realizat cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Municipiul Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj. Creat de Daisler Asociația, care militează neîncetat pentru transformarea spațiului public prin inițiative cultural-creative precum Lights On - the light-art festival sau Centrul Verde.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujenii, invitați să ia prânzul împreună pe Strada Potaissa

Ultimele Stiri
abonare newsletter