Ştiri din Transilvania

Cum îți schimbi numele din buletin dacă te cheamă „Bețivu”, „Portocală” sau „Nespălatu”

Cum îți schimbi numele din buletin dacă părinții au fost lipsiți de inspirație în primele tale zile pe pământ și ți-au ales un nume ridicol.

 

 


Conform datelor culese, mii de români au un nume cel puțin neinspirat la prima vedere. Astfel, conform Anuarului  Statistic al României există 2.996 de persoane cu numele de Bucă, Flocea (1.728), Laba (880), Mortu (581), Bounegru (611), Blegu (515), Betivu (219) și Slănină (186). Pe lângă aceste nume, în România mai găsim 22 de persoane care se numesc „Ministru” și zece norocoși pe care îi cheamă „Președinte”.

 


Cum îți schimbi numele din buletin dacă te cheamă

La ora actuală, aproximativ 4.500 de români poartă numele de Curcă, în timp ce 1.600 sunt cunoscuți ca Păsărică. Pe alți 2.996 de români îi cheamă Bucă, în timp alte câteva sute se numesc Pipi, Curu, Boubătrân, Mortu, Găinaț, Nespălatu, Bulan ori Gunoi.

În topul numelor ciudate îi regăsim pe Mercedes, Dacia sau Audi. Struț, Portocală, Strugurel, Poliția sau Paracetamol sunt doar câteva dintre numele care au atras atenția în datele statisticienilor.


Legislația îți permite să îți schimbi numele dacă e rușinos

Potrivic Avocatnet.ro, românii își pot schimba numele atunci când este format din expresii indecente, ridicole sau care prin traducere au un înțeles ciudat. Numele se mai poate schimba atunci când este folosit de o persoană, în exercitarea profesiei, este mai cunoscut decât cel din actul de identitate.

Când din neatenția ofițerilor de stare civilă ori că urmare a necunoașterii reglementărilor legale în materie, au fost efectuate mențiuni greșite în registrele de stare civilă. Când prenumele purtat este specific sexului opus.


Ce acte ai nevoie pentru schimbarea numelui din buletin

Dacă vrei să schimbi numele ai nevoie de următoarele acte:

- Actul de identitat (original și fotocopie)
- Un exemplar din Monitorul Oficial, partea a treia, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an.
- Certificatul de cazier judiciar ( pentru cei cu vârstă de peste 14 ani).
- Cererea de schimbare a numelui se va depune, împreună cu actele din lista de mai sus, la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor, sau, după caz, la primăria localității.


Românii nu mai au voie să pună nume ciudate copiiilor

La ora actuală, legea s-a modificat și ofițerul de stare civilă are OBLIGAȚIA de a refuza motivat, comunicând în scris declarantului înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole ori altele asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri sau interesele copilului, după caz.

abonare newsletter