Ştiri din Transilvania

Ce învață Clujul din povestea de succes a orașului belgian Leuven, Capitala Europeană a Inovării?

Ce poate învăța Cluj-Napoca din povestea de succes a orașului belgian Leuven, desemnat „Capitala Europeană a Inovării 2020”?

ce-invata-clujul-din-povestea-de-succes-a-orasului-belgian-leuven-capitala-europeana-a-inovarii ce-invata-clujul-din-povestea-de-succes-a-orasului-belgian-leuven-capitala-europeana-a-inovarii

 

 


Ajuns printre primele șase orașe în cursa pentru titlul de „Capitală Europeană a Inovării 2020”, municipiul Cluj-Napoca a pierdut în „finală” în fața orașului Leuven. Ce poate învăța Clujul din povestea de succes a belgienilor?

 


În cadrul unei conferințe organizate, joi dimineață, de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și edilul din Leuven, Mohamed Ridouani, au purtat un dialog despre strategiile de dezvoltare ale celor două orașe. Orașul cu puțin peste 100.000 de locuitori din regiunea Flandra a câștigat titlul de „Capitală Europeană a Inovării 2020”, iar Capitala Transilvaniei poate învăța din experiența de succes a belgienilor.

„Sincere felicitări, dorim să urmăm cele mai bune practici, sunteți un model pentru toată Europa. Aveți un proiect minunat, un oraș frumos! Am fost în finală, dar a trebuit să recunoaștem că sunteți cei mai buni, iar noi să ne mișcăm în aceeași direcție. (...) Vom învăța din experiența dumneavoastră, să devenim mai buni și să concurăm din nou în competiție”, a declarat Emil Boc, în dialogul purtat în limba engleză cu omologul său, Mohamed Ridouani.


Care a fost cea mai importantă lecție pentru Cluj-Napoca?

Edilul clujean susține că ținta administrației locale este să ne mișcăm de la „made in Cluj” (produs în Cluj – n.r.), la „invented in Cluj” (inventat în Cluj – n.r.), cheia succesului fiind inovația. De asemenea, deși recunoaște că este dificil, Emil Boc dorește schimbarea mentalității cetățenilor, iar acest proces de reeducare spre un spirit civic impecabil trebuie să înceapă încă din școli.

„Cea mai importantă lecție (învățată din succesul Leuven – n.r.) a fost capacitatea de a aduna toate părțile interesate din oraș, inclusiv cetățenii, pentru a atinge un scop. Obiectivul este un oraș sănătos, calitatea bună a vieții, până în 2050 să devenim neutri din punct de vedere climatic. Cu proiecte concrete în toate domeniile, inovație, participarea cetățenilor. Această capacitate de a avea o strategie și de a o implementa ulterior este esențială”, a precizat primarul.


„Poți vedea 10-15 domenii de activitate unde Leuven a convins juriul că sunt cei mai buni. Noi am făcut la fel ca Leuven, maximizăm avantajul competitiv al orașului – talentul, universitățile. (...) Mergem în aceeași direcție ca Leuven. Nu suntem încă la acel nivel, dar ne străduim, suntem pe aceeași direcție, să creăm un «ecosistem» la Cluj-Napoca, nu un «egosistem». Toți primarii din UE trebuie să gândească «verde», pentru că asta ne cer cetățenii”, a completat Emil Boc.

Universitățile și tinerii – cheia succesului la Cluj

În cadrul dialogului cu primarul din Leuven, edilul clujean a reiterat importanța celor 10 universități clujene (publice și private) în strategia de dezvoltare. El a reamintit și de transformarea Clujului dintr-un oraș industrial, într-unul care s-a luptat cu șanse reale pentru titlul de „Capitală Europeană a Inovării 2020”. Boc susține că învățământul universitar a pus umărul la identificarea avantajului competitiv al orașului.


„Considerăm orașul ca un mare laborator pentru inovație. Poți testa soluțiile în oraș, această colaborare între business-urile din inovație și oraș este benefică. Aș dori să menționez și Centrul de Inovare și Imaginație Civică, unde ne gândim cum va arăta orașul în 2030, 2040. Aici dezbatem alte politici, propuneri ale cetățenilor pe care le implementăm ulterior”, a completat edilul, amintind și de „pionieriatul” procesului de Bugetare participativă.

„Iubesc viziunea voastră, cred că dacă veți continua în această direcție, orașul dumneavoastră va fi un lider, este un lider. Este fantastic, pentru că aici suntem în vestul Europei, dar este minunat să vedem cum se transformă Clujul dintr-un oraș industrial într-un oraș modern, aveți tot respectul meu. Trebuie să vă vizitez orașul și să învăț din această experiență! Ceea ce spuneți dumneavoastră se aplică și la noi”, a răspuns Mohamed Ridouani, primarul din Leuven.

CITEȘTE ȘI:

Finalist în cursa pentru Capitala Europeană a Inovării, Clujul se vrea Capitală Europeană a ACCESIBILITĂȚII. Ce înseamnă acest titlu?


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter