Ştiri din Transilvania

A scăzut vârsta persoanelor care consuma droguri

Scăderea vârstei de debut în cazul consumului de droguri este un element îngrijorător constatat în urma cazurilor ajunse la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) dar şi prin activităţile practice derulate de specialiştii Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj, în cursul anului 2018.

Potrivit precizărilor făcute vineri, de coordonatorul CPECA Sălaj, Valer Merce, în cadrul şedinţei lunare a Colegiului Prefectural, în anul 2018, numărul persoanelor care s-au adresat centrului în legatură cu consumul de droguri a fost de 75, dintre care 40 consumatori şi 35, membri de familie.

Numărul de cazuri înregistrate la UPU din cadrul spitalului judeţean a fost anul trecut de 30, înregistrând o scădere, pentru al doilea an consecutiv (38 de cazuri în 2017 şi 48 cazuri în 2016), după ce înregistrase un trend continuu ascendent în anii anteriori.


Conform coordonatorului CPECA Sălaj, datele referitoare la numărul de cazuri ajunse în instituţiile care acordă asistenţă, a infracţionalităţii în legătură cu consumul, cât şi a celor rezultate din activităţile realizate de către centru duc la concluzia că fenomenul consumului de droguri, în cea mai mare parte NSP (noi substanţe psihoactive) şi canabis, prezintă o tendinţă de stabilizare sau chiar de scădere, în cazul unor indicatori, precum urgenţe datorate consumului faţă de dinamica ascendentă din anii anteriori.

"Un element îngrijorător constatat din cazuri ajunse la UPU, dar şi prin activităţile practice derulate de specialiştii CPECA Sălaj este scăderea vârstei de debut în consum. Deşi am avut anul trecut doar şase consumatori cu vârste sub 18 ani, dintre ei au fost consumatori de 12 şi 14 ani", a subliniat Valer Merce.


El a precizat faptul că centrul pe care îl coordonează, alături de alte instituţii cu atribuţii în domeniu, au derulat în 2018 mai multe programe pentru prevenirea şi diminuarea fenomenului, adresate în principal elevilor, începând chiar de la vârsta preşcolară.

Astfel, în 2018 au fost realizate proiecte de prevenire ce au avut un total de 8.452 beneficiari din rândul elevilor, alături de 150 cadre didactice şi 4.446 părinţi, ca beneficiari indirecţi.


O problemă semnalată de Valer Merce în cazul consumului de drogurilor este cea a copiilor cu părinţilor plecaţi la lucru în străinătate, copii care nu mai sunt supravegheaţi şi primesc sume importante de bani.

Etichete: droguri
abonare newsletter