Ştiri din Transilvania

MM: 44 de maramureşeni, internaţi în spital intoxicaţi cu ciuperci. Doi adulţi şi un copil sunt în comă

Numărul maramureşenilor care au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare intoxicaţi cu ciuperci este în creştere. În weekend 44 de persoane, dintre care şase copii, au fost aduşi cu ambulanţele şi au rămas internaţi pe secţia Interne a spitalului.

Mai grav este faptul că dintre aceştia, doi adulţi şi un copil în vârstă de 12 ani, sunt pe sectia de Reanimare, în comă. Astăzi dimineaţa au ajuns la UPU încă 4 persoane cu aceleaşi simptome de intoxicaţie cu ciuperci.
Medicii trag încă odata un semnal de alarmă şi îi sfătuiesc pe oameni să nu consume ciuperci cumpărate de pe marginea drumului sau de la diferite persoane, ci să şi le procure din magazine.

Cei internaţi pe secţia interne a Spitalului Judeţean susţin că au mâncat ciuperci după ce le-au cumpărat de la alte persoane. “În Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean s-au prezentat peste 40 de persoane având simptome, intoxicaţie cu ciuperci. 27 de persoane sunt internate în secţia de medicină internă adulţi, şi 6 copii în secţia Pediatrie. În secţia de Terapie Intensivă sunt doi adulţi în comă şi un copil în vârstă de 12 ani în comă. Sunt fenomene micotinice care sunt mai uşoare să spunem, acolo unde simptamotologia este prezentă la 72 de ore sunt acele fenomene muscalinice care sunt foarte grave. Vom vedea cum vor evolua pe parcurs, dar din păcate acest fenomen nu este stopat. Astăzi dimineata deja s-au prezentat la UPU patru persoane şi două sunt internate” a spus ec. Sorina Pintea, manager Spitalul Judeţean Baia Mare, informează actualmm.ro.


“Joi am fost în pădure şi vineri le-am fript. Şi la ora două am luat o felie de pâine şi mi-am pus o lingură de bureţi. Şi numai atata am mâncat şi pe la ora 4 mi-o venit aşa o căldură şi o amenţeală, de toate s-au învârtit cu mine şi mi s-au muiat genunchii şi am fost să cad jos. M-am dus la naşa-mea şi acolo mi-a venit un somn adanc, parcă anestezie o fost şi m-am culcat şi de acolo o venit salvarea şi nu mai stiu nimic, dar am fost foarte grav eu cred că am fost dusă dincolo de jumatate. Si i-am fript şi am ajuns aici de rusinea satului. Eu am 68 de ani şi am trăit lângă pădure şi m-a dus mama de mână da nu am păţit de astea, şi le-am cunoscut. Dar nu ştiu ce se întamplă acuma cu ele. Pentru toată lumea să nu mai manance nimeni, că şi soţul le-a spus ce o patit femeia mea că o mers mulţi în padure şi ei tot s-au dus” a povestit o femeie din Ardusat.

O alta femeie din cartierul Ferneziu a ajuns la spital odata cu fiul ei in varsta de 16 ani. Ambii au consumat ciuperci culese din padure. “Am mancat tot timpul am mancat. Acum am patit-o. eu mancat putin. Si baiatul a mancat o lingura si amu astept sa ma trezesc sa ma pot duce la el. Si baiatul este aici da nu stiu pe ce sectie e. Baiatul are 16, pe 17 ani” a povestit femeia.


Medicii trag inca odata un semnal de alarma si ii sfatuiesc pe oameni sa nu consume ciuperci cumparate de pe marginea drumului sau de la diferite persoane, ci sa si le procure din magazin autorizate.
“Sa nu manance ciuperci decat cumparate din locuri autorizate. Sa nu faca pe atot-cunoscatatorii in culegerea ciupercilor. In general recomandam cumpararea ciupercilor de la magazinele de specialitate, nicidecum din piete agroalimentare si de pe marginea drumului si mai grav” a declarat ec. Sorina Pintea, manager Spitalul Judetean Baia Mare.

Din cei 44 de maramureseni internati, doi adulti si un copil sunt internati pe sectia Reanimare. Starea lor de sanatate este precara iar medicii nu exclude posibilitatea sa fie nevoiti sa le faca dializa hepatica. Pentru un singur astfel de pacient, costul dializei se ridica la aproape 8.000 de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter