Ştiri din Transilvania

Risc ridicat de avalanșă în Munții Făgăraș, la altitudini de peste 1800 de metri

Riscul de avalanșă a atins gradul 3 din 5 la altidutini de peste 1800 de metri, în Munții Făgăraș.

Risc de avalanșă crescut în Munții Făgăraș / Foto: arhivă Salvamont România - Facebook Risc de avalanșă crescut în Munții Făgăraș / Foto: arhivă Salvamont România - Facebook

 


Conform ultimelor informații de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), gradul de avalanșă a atins nivelul 3 din 5 la altitudini de peste 1800 de metri în masivul Făgăraș, a transmis duminică Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu.


 

Traseele la această altitudine au fost închise.


„Având în vedere această situație, am luat decizia de a declara momentan închise traseele aflate peste această altitudine. Siguranța voastră este prioritatea noastră, iar această măsură este luată pentru a preveni riscurile asociate cu avalanșele. Echipa SPJ Salvamont Sibiu este pregătită să vă asiste și să răspundă la orice situație de urgență din zona montană a Județului Sibiu. În continuare, vă încurajăm să vă bucurați de frumusețea munților, dar cu o atenție sporită la condițiile meteo și avertizările emise”, au anunțat salvamontiștii sibieni. 

Pentru practicanții sporturilor de iarnă în afara pistelor amenajate, salvamontiștii recomandă „cu tărie” sa fie complet echipați cu Echipament de Detecție și Salvare: DVA, sondă, lopată si rucsac pentru avalansă.


Hartă risc avalanșă / Sursă: Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu - Facebook

Potrivit informațiilor de pe site-ul ANM, gradul 3 de avalanșă este unul „însemnat”, însemnând că pe numeroase pante suficient de înclinate, stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat.

„Declanşarea avalanşelor este posibilă chiar în condiţiile unei slabe supraîncărcări, mai ales pe pantele descrise în buletin. În anumite situaţii sunt posibile unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari”, potrivit ANM.


Gradul riscului de avalanșă, explicat / Sursă: site ANM 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Avertizarea de cod galben de viscol, în Cluj! Vizibilitate scăzută pe drum.

Vremea face ravagii în sud. Zeci de mașini, înzăpezite pe șosele, în Constanța! Peste 200 de persoane au nevoie de ajutor.

abonare newsletter