Ştiri din Transilvania

Stare de ALERTĂ în Maramureș, din cauza gunoaielor. Deșeurile vor fi depozitate în Bihor

A fost declarată stare de alerta în județul Maramures din cauza gunoaielor. Decizia a fost luată printr-o hotărâre aprobată de CNSU.

FOTO: Facebook / Maramures Online FOTO: Facebook / Maramures Online

 

 


Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, urmare a propunerilor formulate în Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş nr. 31/25.10.2022 privind declararea stării de alertă la nivelul judeţului Maramureş. Astfel, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, prin hotărâre, declararea stării de alertă la nivelul judeţului Maramureş.

 


„Tratarea și depozitarea deșeurilor se vor realiza pe bază de contract încheiat între autorităţile responsabile în acest domeniu și operatorii economici autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea. Totodată, Instituția Prefectului Județului Maramureș va raporta lunar, Departamentului pentru Situații de Urgență, stadiul îndeplinirii măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate”, se arată în comunicatul transmis miercuri.

Autoritățile din Maramureș au cerut declararea stării de alertă la nivelul județului din cauza că nu au mai putut găsi soluții privind depozitarea gunoaielor.


Potrivit hotărârii CNSU, pe o perioadă de 6 luni, deșeurile menajere urmează să fie tratate și depozitate la operatori autorizați din județul Bihor.

De luni de zile, deșeurile menajere erau plimbate dintr-un județ în altul, iar recent operatorul depozitului ecologic de la Sânpaul, județul Mureș, cu care era contract de depozitare, a anunțat sistarea bruscă a serviciilor.


Drept urmare, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat declararea stării de alerta si astfel potrivit hotărârii, pe o perioadă de 6 luni tratarea și depozitarea deșeurilor din Maramureș vor fi asigurate de operatori autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea.

Totodată, Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş va raporta lunar Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă stadiul îndeplinirii măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate.

CITEȘTE ȘI:

Firmele care nu își gestionează corect deșeurile riscă amenzi de până la 120.000 de lei

abonare newsletter