Sport

Premieră în alpinismul românesc. Horia Colibășanu a cucerit singurul vârf neatins de români din Himalaya

Alpinistul român Horia Colibășanu a cucerit sâmbătă, 7 mai, vârful Kangchenjunga din Himalaya, singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de vreun român şi cel de-al treilea ca înălţime din lume.

Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume/ FOTO: Horia Colibasanu - Facebook Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume/ FOTO: Horia Colibasanu - Facebook

 

În data de 4 aprilie, alpiniştii Horia Colibăşanu şi Marius Gane au pornit spre Nepal pentru a începe o nouă expediţie în Himalaya unde şi-au propus să urce pe vârful Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălţime de pe planetă. Vârful Kangchenjunga are o înălțime de 8.586 de metri.


 

În jurul orei 12, ora României, alpinistul Horia Colibășanu a urcat pe vârful Kangchenjunga, fără oxigen suplimentar, reușind o premieră pentru alpinismul românesc.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Kangchenjunga este un gigant situat de-a lungul graniţei dintre Nepal şi India, într-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. În unele zile poate fi văzut şi de la 110 kilometri depărtare, din India. Este încărcat de legende, fiind considerat lăcaşul unui zeu ostil, credinţă întărită de vremea imprevizibilă şi avalanşele frecvente.

Statistic, este al doilea cel mai periculos munte din lume, datele din 2021 indicând o rată a mortalităţii de 29,1%, ceea ce înseamnă că unu din patru alpinişti care au încercat să îl urce şi-au pierdut viaţa.


„În jurul orei 12 (ora României), alpinistul Horia Colibășanu a urcat pe vârful Kangchenjunga, fără oxigen suplimentar, reușind premiera mult așteptată pentru alpinismul românesc. Horia a urcat astfel pe singurul munte de 8000 de metri neatins până acum de români, al treilea vârf ca înălțime al planetei (8586 m.).

Horia a sunat după ce a coborât deja câteva sute de metri, în drumul lui de întoarcere spre Tabăra 4. A apucat să transmită prin telefonul-satelit că traseul a fost foarte greu și obositor. Pe vârf a făcut câteva poze și a coborât rapid. 


Despre colegii săi de expediție, Marius Gane și Peter Hámor, știm că sunt acum în Tabăra 4, ei nereușind să ajungă astăzi pe vârf. Revenim cu detalii despre ce urmează, de îndată ce le avem. Să le ținem pumnii în continuare băieților! 

LATER EDIT: Horia a ajuns în relativa siguranță a Taberei 4 (7600 m.) și, în sfârșit, se poate odihni după aproape 21 de ore de mers neîntrerupt”, au transmis reprezentanţii aplinistului Horia Colibăşanu, pe Facebook.

 

CITEȘTE ȘI:

Alpinistul Horia Colibășanu va reprezenta România într-un proiect cultural european

Un alpinist clujean a reușit să escaladeze al optulea cel mai înalt vârf din lume

abonare newsletter