Sport

Alpinistul clujean Vlad Căpușan, îngenuncheat de tragedia camaradului său: „Inima îmi bate sufocată de tristețe, de ce Zsolt?”

Dispariția fulgerătoare a lui Török Zsolt, unul dintre cei mai respectați alpiniști din țară, a îndurerat alpinismul român. Clujeanul Vlad Căpușan, cel care i-a fost alături în multe expediții pe întreg globul, și-a găsit cu greu cuvintele după tragedia bunului său prieten.

Alpinistul clujean Vlad Căpușan, îngenuncheat de tragedia camaradului său: „Inima îmi bate sufocată de tristețe, de ce Zsolt?” Alpinistul clujean Vlad Căpușan, îngenuncheat de tragedia camaradului său: „Inima îmi bate sufocată de tristețe, de ce Zsolt?”

În 2016, Török Zsolt urcase cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpuşan. Cei doi au bifat atunci două premiere naţionale şi o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003. Acum, Vlad își ia rămas bun cu multă durere în suflet de fostul său camarad...

„E greu să îmi găsesc cuvintele și să suport durerea unei pierderi atât de mari. Inima îmi bate sufocată de tristețe și mă întreb din nou și din nou, de ce Zsolt? Ieri (n.red. sâmbătă), în timp ce goneam spre Făgăraș, am sperat până în ultima secundă că se află la protecția unui bivuac, așteptând o mână de ajutor, dar Dumnezeu a avut un alt plan cu el.


Zsolt a fost un simbol nu doar al alpinismului românesc, ci al României, un model pentru mine și generația mea al curajului, entuziasmului și patriotismului adevărat. Indiferent de expediție, cu fiecare vârf atins, a fost mândru să fluture tricolorul țării pe care a iubit-o atât de mult. A avut un suflet de aur și o pasiune de neclintit, inspirând generații întregi prin expedițiile lui”, se arată într-un mesaj emoționant postat pe Facebook de Vlad.

Cafele la plic, răsărituri și apusuri savurate pe cele mai înalte creste

„Zsolt a fost cel mai experimentat și puternic dintre noi, el nu a văzut alpinismul ca pe un sport, ci mai degrabă ca un stil de viață, în care cu fiecare expediție devii mai bun și oferi o poveste de valoare celor din jurul tău. Nu a fost vorba niciodată de a «cuceri» vârfuri sau de a doborî recorduri, ci de împlinirea sufletească în parcurgerea călătoriei până pe vârf.


Zsolt a fost de-a lungul timpului mentorul meu în alpinism, partenerul meu de coardă și cel mai apropiat prieten. Am trăit pe munte cele mai frumoase experiențe alături de el, și am băut cele mai bune cafele la plic, savurând nenumărate răsărituri și apusuri de pe crestele înalte. Povestea urma să continue în mai puțin de două săptămâni cu următoarea expediție în Caucaz...

Chiar dacă timpul va vindeca durerea acestei tragedii, lipsa lui nu va putea fi acoperită niciodată. Mi-e greu să accept că nu ne vom mai revedea, iar cea mai grea parte e că nu am avut șansa de a-mi lua rămas bun. Ascensiune ușoară, prietene drag...”, se mai arată în mesajul tulburător al alpinistului clujean Vlad Căpușan.


Vă reamintim că salvamontiştii sibieni au reuşit în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică să recupereze din zona Vârfului Negoiu din Munţii Făgăraş trupul alpinistului Török Zsolt, decedat sâmbătă.

CITEȘTE ȘI: Doi alpiniști clujeni au învins un vârf montan din Patagonia VIDEO


CITEȘTE ȘI: Expediţie la capătul lumii. Zsolt Török şi Vlad Căpuşan, spre Patagonia

CITEȘTE ȘI: Celebrul sportiv Zsolt Török, găsit mort. A doborât multe recorduri în alpinismul mondial

abonare newsletter