Sport

Pele: „Nu mă aşteptam să fie aşa bine la Universitatea“

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/03_ziua/pele.jpg" border="0" alt="Steven Pele primind o pasă de la Vasile Gheorghe" title="Steven Pele primind o pasă de la Vasile Gheorghe * Foto: www.universitateacluj.ro" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Steven Pele, noul fundaş al Universităţii, declară că se simte în curtea „şepcilor-roşii” la fel ca în Franţa.</p> <p>Fundaşul francez a acordat un interviu pentru site-ul oficial al Universităţii, dezvăluind primele sale impresii de la venirea în România.</p> <p>Pele a jucat 27 de partide în Ligue 1, în care a marcat două goluri şi 166 de partide în Ligue 2, unde a reuşit să înscrie nouă goluri. Francezul s-a născut în 28 august 1981 în Brou-sur-Chantereine, o micuţă localitate de lângă Paris şi este cotat la 600.000 de euro de transfermarkt.de, site specializat în transferuri. Până în prezent a jucat doar în ţara natală, la FC Guegnon, Stade Rennais, Le Mans, Istres, Grenoble, Guincamp şi RC Strassbourg. Înainte să semneze cu „U“, Pele a stat pe tuşă câteva luni, după ce a fost declarat liber de contract în vara lui 2010 şi nu a mai semnat cu nici o echipă, deşi a negociat cu mai multe grupări din eşalonul secund din Franţa.</p>

Cum a fost acomodarea în România şi la „U“ Cluj?

Este o experienţă nouă pentru mine, dar nu mi-a fost greu deloc. Toţi oamenii au fost buni cu mine, mi-au arătat că sunt dispuşi să mă ajute. Cu Nasser (Nasser Mennassel, alt nou-venit la „U“ – n.r.) am jucat la Grenoble un sezon şi am păstrat legătura. El e profesorul meu de limba română.

Ce ai învăţat până acum?

Dreapta, stânga, am învăţat să număr. Mai ştiu „mă doare“, „bine“, „pasează“, „centrare“ şi altele. Învăţ în fiecare zi.


Ce te-a convins să semnezi cu „U“ Cluj, mai ales că nu ai mai evoluat niciodată într-un campionat străin?

Am vorbit cu antrenorul, Nasser m-a sunat şi mi-a spus de România, mi-a povestit că „U“este un club important. E pentru prima dată pentru mine când plec din Franţa, e o experienţă bună pentru mine, nu mă aşteptam să fie chiar atât de bine.

Ştiai ceva despre România sau fotbalul românesc?

Ştiam doar de jucătorii echipei naţionale, aşa cum sunt Mutu sau Chivu, pentru că jucaseră împotriva Franţei. Despre ţară nu ştiam mai nimic, doar poveşti auzite în Franţa.


Cum ar fi?

România şi românii nu au o imagine foarte bună, datorită unor fapte pe care le săvârşesc anumite persoane în Franţa. Ei bine, eu m-am convins că mentalitatea asta este greşită. Am venit în Cluj, m-am întâlnit cu oameni, am văzut oraşul şi pot spune că mă simt foarte bine. Locuiesc într-un apartament ca şi în Franţa, fără a exagera.

Cum ţi se pare echipa după aceste partide amicale?

Suntem o echipă nouă, în formare. Mai avem nevoie de timp pentru a avea relaţii de joc, pentru a cîştiga omogenitate, automatisme.


Dar lotul? Ar avea cineva loc în campionatul francez?

Deşi este foarte diferit, sunt cîţiva jucători la Universitatea care ar putea evolua făra probleme în Ligue 1, unul dintre ei fiind Cristea. Mai sunt şi alţii.

Crezi că e posibil să ajungeţi în Europa?

Cu toate investiţiile care se fac, se poate. Din sezonul viitor ne vom muta pe noul stadion, o arenă ultra-modernă, la standarde europene. Este normal să ne gândim la mai mult, să avem pretenţii, ambiţii europene.

abonare newsletter