Sport

Sărbătoare pentru rugbyştii clujeni

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/01_ziua/08 rugby sarbatoare.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Rugby-ul clujean sărbătoreşte 60 de ani de la primul campionat zonal.

Evenimentul va fi marcat sâmbătă, în Parcul „Iuliu Haţieganu“.

În urmă cu 60 de ani, în 1951 se disputa primul turneu zonal la Cluj.


Secţia de rugby a Universităţii Cluj a fost înfiinţată în 1949, la 30 de ani după înfiinţarea CS Universitatea. Cele mai bune performanţe ale rugbyştilor clujeni s-au înregistrat în perioadele 1960-65, când au încheiat campionatul în urma echipelor bucureştene, foarte puternice pe atunci şi după anul 1990. Universitatea a câştigat medalia de argint a campionatului în 2001, şi bronzul în anii1995, 1996, 1998 şi 2004 şi a câştigat două Cupe ale României, în 2002 şi 2003.

La doi ani de la înfiinţarea secţiei de rugby la „U“ Cluj, a avut loc primul campionat zonal, la care au participat numai echipe din Transilvania. La respectiva competiţie au participat Universitatea Cluj (pe atunci denumită Ştiinţa), CS Armata Cluj, Metalul Târnăveni, CS Armata Mediaş, Locomotiva Sighişoara şi CS Armata Blaj.


Diplome de merit pentru foştii rugbyşti

La Sărbătoarea rugbyului clujean vor participa foşti rugbyşti ai Universităţii Cluj care şi-au lăsat amprenta asupra echipei începând cu anul 1951, printre care menţionăm: Marcu Valter, Radu Munteanu, Alexandru Pereş, Ioan Burzo, Alexandru Bucur, Jean Balint, Iancsi Gebefugi, Nicolae Cordoş, Ioan Cordoş, Radu Demian, Gheorghe Corburean, Vasile Marcu, Nicolae Mataoana, Gheorghe Sabău, Ştefan Ionescu, Mircea Rusu, Remus Pop, Ioan Pop, Vasile Ilca, Vasile Bagacian, Gabriel Ioniţă, Marin Ioniţă, Mircea Ignat, Petrică Motrescu, Nicolae Culda, Dan Drăghiciu, Octavian Chihaia, Ioan Irimie, Aurel Popean, Silviu Spătaru, Nicolae Bor, Mircea Ortelecan, Radu Stănila, Simion Mărginean şi alţii. Aceştia vor primi diplome de merit în semn de apreciere a rezultatelor obţinute şi a contribuţiei la dezvoltarea activităţii rugbystice din zonă.


Pe tot parcursul zilei de sâmbătă, pe terenul din Parcul Sportiv „Iuliu Haţieganu“, începând cu ora 10, vor avea loc jocuri demonstrative, atât de juniori, de seniori, cât şi de old-boys.

Turneu în memoria lui Paloşanu


Octavian Chihaia, directorul tehnic al rugbyştilor de la Universitatea Cluj a declarat că este fericit că astfel de evenimente au loc. „Mă bucur că se marchează împlinirea a 60 de ani de la disputarea primului turneu zonal. Sper ca activitatea rugbystică în zonă să se dezvolte. În cadrul manifestărilor vor avea loc meciuri ale juniorilor U-16 şi meciuri de old-boys, la care vor participa foşti sportivi, acum în vârstă de 40-50 de ani“, a declarat Chihaia pentru monitorul. Directorul tehnic al Universităţii a mai declarat, printre altele că doreşte să organizeze la începutul lunii octombrie un turneu pentru juniori, care să poarte numele fostului rugbyst Alexandru Paloşanu.

abonare newsletter